Kommunen har innhentet setterådmann til å vurdere saka. Det er rådmann Knut Haugen i nabokommunen Surnadal som har fått jobben med å vurdere søknaden om fritak.

Det var før jul i fjor Vaagland søkte kommunestyret om fritak fra vervet som kommunestyrerepresentant. I e-posten til kommunen viste Vaagland til at han i forbindelse med vervet mener seg utsatt for utilbørlig press og trusler om fysisk vold.

– At slik oppførsel fremdeles forekommer etter avisoppslaget om det samme problemet tidligere i høst, det var til og med et MOT-foredrag om å være positiv på selve møtet, er langt over streken. Møtet dro ut i langdrag, men det er ingen unnskyldning. Det er tydelig at det er min tilstedeværelse som forårsaker dette, og jeg ser at mitt engasjement ikke bidrar til noe positivt slik forholdene er. Motsetningene ser bare ut til å øke, og jeg tror ikke Halsa kommune er tjent med at jeg fortsetter i kommunestyret. Jeg ser ingen annen løsning enn å be om fritak fra Halsa kommunestyre, skriver Vaagland i søknaden om fritak.

Rådmannen har utarbeidet en grundig vurdering som legges fram for kommunestyrerepresentantene på første møte. Innstillingen er som følger: Einar Vaagland innvilges ikke fritak fra sitt verv i Halsa kommunestyre. Dette med utgangspunkt i vurderinger i saka, samt at fritaksgrunner som angitt i kommunelovens paragraf 15.2 ikke er tilstrekkelig til stede.