Etter initiativ fra Møre og Romsdal Fylkeskommune ønsker fotballkretsene i fylket å sette ekstra fokus på utviklingen av jentefotballen de kommende tre årene. Fylkesrådmannen setter av 0,5 millioner kroner årlig i perioden 2018-2020 for å få til et jenteløft. Sentrale samarbeidsparter i prosjektperioden er Nordmøre og Romsdal Fotballkrets, Sunnmøre Fotballkrets og Møre og Romsdal Idrettskrets.

Jenteløftet har som mål å få flere jenter til å spille fotball lenger. Der 1 av 5 gutter i fotballen forsetter å spille etter fylte 16 år, er den samme delen for jenter 1 av 10.

Møre og Romsdal hadde i 2017 tre mannlige eliteserielag, noe som er unikt i landet. Blant kvinnene hadde vi fem lag på nivå tre, og ingen lag på de to øverste nivåene i Norge. Ved å få flere jenter til å spille fotball lenger håper vi samtidig på at dette skal gi oss et sterkere grunnlag for å få toppfotball damer i fylket vårt.

Fotballen er en viktig identitetsskaper. Dersom flere jenter fortsetter å spille fotball, kan det bidra til sterkere forankring i lokalmiljøene. For disse jentene kan et godt tilbud på høyt nivå bremse flytting fra eget fylke. Prosjektet skal også medvirke til å skape varig endring i holdninger til jentefotball, kunnskap om jentefotball, få flere jenter til å ta trenerkurs og få flere jenter engasjert på ledernivå.

I dag arrangerer begge fotballkretsene en kretslagsturnering for jenter i Sparebanken Møre Arena.  Da stiller Nordmøre og Romsdal, Sunnmøre og Sogn og Fjordane med to kretslag hver, både Jenter 14 år og Jenter 15 år, totalt rundt 100 spillere. Dette er jenter som vi håper og tror skal være med å prege damefotballen i regionen vår i lang tid framover.

De to fotballkretsene er allerede godt i gang med å utrede hva som skal til for å få til et jenteløft for fotballen i Møre og Romsdal. De har startet arbeidet med å hente ut et godt faktabasert grunnlag for hvilket arbeid som bør forsterkes. Her vil det bli gjennomført undersøkelser inn mot både klubbene og videregående skoler. Videre jobbes det med:

• Styrking av spillerutvikling/landslagsskolen for jenter.

• Styrking av rekrutteringsarbeidet i klubbene.

• Gratis utdanning for kvinnelige trenere.

• Utreder evt. tilskuddsordninger for klubbene

• Gjennomføre felles tiltak og bygge nettverk i hele fylket – f.eks.:

o Felles rekrutteringsdag/tiltak

o Forum for senior kvinnelag

o Forum for kvinnelige trenere/ledere