Av døgnets 24 timer ligger Ådne på post ti. Gjennom en glugge i veggen stirrer han spent ned mot åteplassen. Hagla er klar. I utkanten av lyset skimtes en bevegelse. Spenninga stiger. Hagla føres i posisjon. Det blinker i et par øyne. Sakte nærmer dyret seg åtet. En liten skjelv går gjennom armene, fokuset skjerpes. Reven ser seg rundt. Finner ut at det er trygt. Den bøyer seg ned for å ta et jafs, og det er det siste den gjør. Kanskje hører reven lyden av smellet. Helt sikkert kjenner den trykket av haglene i det den slenges litt opp og sidelengs. I det den treffer bakken er den død.

Ådne kjenner spenninga løsne i kroppen og gå over i glede. Et godt og sikkert skudd sørger for et skadedyr mindre.

En stolt jeger kan gå fram og inspisere byttet.

– Ikke noe topper revejakta. Sitte og vente på reven om natta. Kjenne på spenninga. Den lille skjelven i armene mens du har dyret i siktet og gleden av å felle dyret, sier Ådne Næss Aune.

Det har blitt fem rev på ham denne sesongen. 16-åringen er inne i sitt andre år som jeger. Det første der han på egen hånd kan skyte småvilt. Da er det rype, skogsfugl, hare, skjære, kråke, andefugler og rev som er fritt vilt. For å kunne sitte på post for seg sjøl på storviltjakt må han være 18. Det er om to år. Fram til da kommer han til å egne mye tid til å jakte rev. Både på post og ved lokking.

– Det er for mange rev. Den er et skadedyr som ødelegger for rype og skogsfuglbestanden når det blir for mange av dem og reven tar rådyrkje og lam, sier Ådne.

Unggutten er for et artsmangfold. Han mener det er plass til alle dyr i den norske natur som naturlig hører heime der. Ulv, jerv, gaupe og bjørn de fire store rovdyra har alle sin naturlige plass, mener Ådne. Bestandene må bare forvaltes godt, slik at det ikke blir for mange av noen arter. Blir det for mye rovvilt vil det gå utover viltbestandene og husdyra og det er fare for sykdommer hos rovdyra. Hos reven viser sykdommer seg som skabb og blir det for mange av dem eter de også hverandre.

– Før var det skuddpremie på rev. Da blei bestanden holdt nede og det var godt med jaktbart vilt også rype og skogsfugl, sier Ådne.

For å få bukt med reveproblemet i Surnadal har Surnadal jeger- og fiskerforening satt opp en jaktbu ved Gulla. Der samles unge jegere for åtejakt. Ådne er med i ungdomsutvalget i SJFF. De arrangerer snart kurs i revejakt. Jakt med bruk av hund. Instruktører fra Fosen kommer for å lære bort jakt med hund i hi og jakt med hund på søk. Områdene jakta vil foregå på er Gulla og Østbødalen.

– Det er plass til ti jegere på kurset, og det er først til mølla, sier Ådne.

Han har vært interessert i jakt lenge. Hans bestefar og far er jegere. Siden han var liten har han kunnet være med på jakt. Fra fjorten år har han kunnet skyte dyr på jakt sammen med en voksen. Nå er han gammel nok til å jakte småvilt alene, om to år blir det storviltjakt. Ådne har spilt fotball og kjørt motocross, men nå brukes all tid og alle tjente penger på jakt, våpen og jaktutstyr.

– Etter skolen jobber jeg tre timer på byggmakker, så spiser jeg og drar på jakt, sier Ådne.

Han tar byggfag ved Surnadal videregående skole. Han har lyst til å utdanne seg både som snekker og rørlegger. Det vil alltid være jobb å få i byggebransjen, mener Ådne. Skolearbeidet prøver han å få gjort unna på skolen, slik at fritida er åpen for jakt. Noen dager i uka kan det bli lite søvn. Da går det rett fra jakt på skole, så på jobb og så jakt igjen. Derfor trenger Ådne et par tre dager i uka til å sove seg opp.

– Det hender jeg sovner på stuegulvet. Da er jeg umulig å vekke, sier Ådne.

Laksefisket er en stor lidenskap om sommeren. Da står Ådne i elva hele sesongen. I september bærer det med stang og opp på fjellet. Både på Nordmarka og i Trollheimen er det gode fiskevann. Når sola begynner å varme om vinteren blir det isfiske. Da kan turene gå til vann både ved Oppdal og Røros. Da jaktes det på storfisken. Ådne snakker om vann med fisk opp til tre kilo. Isfisket er litt likt revejakt. Du borrer et hull i isen, mater hullet og setter deg til å vente. Fisken tiltrekkes av åtet og ganske sikkert biter den etter kroken med fristelser på. Da er det viktig å ha det rette nappet i pilken for å hekte fisken på. 16-åringen vet om mange fiskevann som byr på spenning og godt fiske.

– Men man røper ikke de hemmelige gode fiskevannene, sier Ådne.

Drømmen for Ådne er å få oppleve forholdene i naturen slik de var da bestefar jaktet. Det var overflod av jaktbart vilt. Ryper rundt hver haug og skogsfugl i hvert tre. I dag kan det gå timevis mellom hver gang en jeger ser ryper på jakt i fjellet. Rådyrbestanden har også vært på tilbakegang ei stund, men ser nå ut til å være på frammarsj igjen. Ådne tror fokus de siste åra på revejakt har hjulpet. Derfor er han glad for å kunne være med å bidra med det han karer å skyte av jerv. Når han blir 18 er han ikke fremmed for å søke lisens på jerv og gaupe.

– Jakta handler om å forvalte bestandene slik at de er i en god balanse, sier Ådne.

Han er ung og han er med i en gjeng unge ivrige jegere. På jegerprøvekurset i fjor var det også en stor gjeng ungdommer mellom 14 og 16 som tok prøven. Rekrutteringa ser ut til å være å være på oppadgående, om alle kommer seg ut på jakt.

– Jakt er både spennende og gøy, og tar det meste av min tid akkurat nå, sier Ådne.