Det er nå tredje gang UDI skal utlyse konkurransen om drift av en særskilt bo- og omsorgsløsning. To ganger har konkurransen blitt avlyst, sist gang for et par uker siden, etter at UDI hadde oppdaget en uklarhet i konkurransegrunnlaget som kunne ha innvirkning på konkurransen. Til Driva sa Stig Arne Thune, regiondirektør i UDI, at målet var å lyse ut konkurransen så snart som mulig, trolig innen utgangen av februar.

Det skjedde ikke.

Derimot kom UDI denne uka med en intensjonskunngjøring, der det går fram at den eksisterende avtalen med Aleris Ungplan & Boi AS skal forlenges «inntil ny rammeavtale er signert».

Ei hand på rattet

Ordfører Ståle Refstie har tidligere sagt til Driva at han har bedt rådmannen forberede en sak til møtet i økonomi- og planutvalget 13. mars. På møtet må det avklares om Sunndal skal komme på banen i tolvte time og levere et tilbud på drift av en særskilt bo- og omsorgsløsning. Overfor Driva har flere politikere signalisert at det må være en fordel at kommunen har «ei hand på rattet» dersom det blir etablert en slik løsning i Sunndal. Som tidligere omtalt i Driva har et selskap under stiftelse, Driva Drift AS, tidligere levert tilbud. Bak Driva Drift AS står folk med lang erfaring fra drift av asylmottak.

Leder i kommunens innvandrertjeneste, Bente Mosbakk, sier til Driva at hun vil være til stede i møtet 13. mars og kan orientere politikerne og svare på spørsmål dersom det er ønske om det. Hva som videre skal skje i saka, vil være opp til politikerne.

– Skal kommunen levere et anbud, må det fattes et politisk vedtak om det. Slik har vi brukt å gjøre det i Sunndal, sier Mosbakk, og beskriver en prosess hvor innvandrertjenesten har fulgt med på anbudsutlysninger fra UDI, forberedt sak til politisk behandling, og deretter som regel fått grønt lys med fullmakt til rådmannen til å levere anbud. I denne saka ble framgangsmåten en annen; da ordføreren og rådmannen i november innkalte gruppelederne til et sonderingsmøte på ordførerens kontor. Tida var knapp: Bare noen uker seinere gikk fristen for å levere anbudet ut. Signalet fra gruppelederne var klart. Dette var ikke noe Sunndal skulle satse på. Refstie har i ettertid sagt til Driva at det nok burde ha vært kjørt en full og åpen prosess i saka.

– Har kostet mye

Mosbakk tror ikke anbudet blir utlyst før møtet i økonomi- og planutvalget. På spørsmål om toget likevel har gått for Sunndals del, slik også mottaksarbeider Øyvind Vådahl tidligere har sagt i et leserbrev publisert i Driva, svarer hun:

– Det er vanskelig for meg å svare på. Men jeg er redd for det. Det er flere grunner til det. Blant annet har det med tidsperspektivet å gjøre. Og ikke minst den store nedbemanningsprosessen vi har hatt i Sunndal.

Mosbakk medgir at den omfattende prosessen har vært krevende.

– Den har kostet. Den har kostet forferdelig mye. For mange, på mange plan. Det må vurderes nøye hva organisasjonen vår er rigget for og hva den kan tåle. Det er den største forskjellen slik jeg vurderer det, når jeg sammenligner situasjonen i dag med situasjonen slik den var i november, da dette anbudet først ble utlyst.

Et annet moment er om kommunen vil ha tilgang til lokalene i Tredalsvegen, som inntil nylig huset Sunndal Asylsøkermottak. Det er tidligere kjente at det var huseier som initierte anbudet fra Driva Drift AS, med bakgrunn i et ønske om ny aktivitet i lokalene. Mosbakk har ikke vært i kontakt med huseier Driva Appartements AS om denne saka. Selskapet eies av Fredensborg Eiendomsselskap AS, som igjen eies av Fredensborg AS og Ivar Erik Tollefsen.

– Hvis kommunen skal gå videre med denne prosessen, må det undersøkes om vi har noe lokale å holde til i, enten der eller andre steder. Vi må ha en avtale før vi kan levere anbud, påpeker Mosbakk.