I likhet med anleggets mange besøkende fryder daglig leder i Surnadal Alpinsenter AS, Dag Skei, seg over den flotte vinteren – sammen med resten av gjengen som bidrar til at anlegget er tipp topp. Godt med natursnø på en god kunstsnøsåle gir supre forhold, og det tekniske fungerer stort sett knirkefritt.

– Det har vært en helt fantastisk vinter. Kunstsnøen gjorde at vi kunne åpne tidlig igjen, så snøkanonene har alt å si, ingen tvil om det. Ellers har været vært helt fenomenalt denne sesongen, vi har fått passe med snø med jevne mellomrom og lange perioder med stabilt, fint vintervær innimellom, sier Skei. – Men jeg kunne tenkt meg litt mer snø nederst igjen nå, det er litt lite utenfor løypene, legger han til.

Og når vi besøker anlegget fredag kan det virke som han får ønsket sitt oppfylt, for da snør det bra.

Mye besøk og godt kortsalg

Første åpningsdag var 3. desember, og vanligvis er den siste åpningsdagen den siste dagen i påska. Men i år har Skei litt andre tanker.

– Påska er tidlig i år, så dersom vi får godt føre og knallsol igjen helga etter påske, så har jeg litt lyst til å se om vi kan lokke hit noen da også, smiler han.

Besøkstallene og kortsalget har vært gode denne sesongen, langt bedre enn sist vinter. Spesielt valfartet folk til Sæterlia i vinterferien i uke 8. Bare i denne uka alene omsatte Surnadal Alpinsenter for 269 849 kroner alt i alt. Total omsetning i februar ble 392 328 kroner.

– Været har alt å si, så det går egentlig ikke an å sammenlikne denne sesongen med sist vinter. Vinterferien i år var en helt annen verden sammenliknet med den i fjor, da det ene og alene var kunstsnøen som gjorde at vi kunne ha åpent.

Har oppgradert lokalene

Både store og små kjøper kort, og hvert år er kortsalget best før jul, så det ligger nok mange sesongkort under juletrærne.

– Ja, mange kommer hit ens ærend for å kjøpe presang, bekrefter Skei, som mener at de er der de skal være prismessig.

– Enkelte synes nok det er dyrt, men jeg føler vi har funnet et greit prisnivå sammenliknet med andre tilsvarende anlegg.

Anlegget tilbyr også utleie av utstyr, noe mange benytter seg av. Og nå har de laget et mer oversiktlig og ryddig system i utleieutstyret, med skillevegg og hyllesystem. De har også revet et par vegger og åpnet opp mer inne i driftsbygningen, og ny disk har det også blitt.

– Neste skritt må bli ny varmestue, for den vi har er gått ut på dato, sier Skei. – Alt dette er også et viktig ledd i det å trekke mer folk, for i dag vil tilreisende ha hele opplevelsespakker, med overnatting, matservering, aktiviteter og hele pakka, slår han fast.

– Må markedsføres bedre

I år fikk Surnadal Alpinsenter Surnadal Sparebanks utviklingspris. Skei sier det er artig å se hvor mye anlegget engasjerer hele bygda og han synes det er godt å få så mange gode tilbakemeldinger.

– Det blir snakket mye om skianlegget og hva som blir gjort her, og det synes jeg er virkelig artig!

Han ønsker seg likevel mer folk i bakken.

– Det er god plass til enda flere, vi har ikke hatt noen brysom kø enda. Men utfordringen framover ligger i å markedsføre anlegget bedre.

På spørsmål om det er mye konkurranse fra andre anlegg, sier han at de ikke merker noe særlig til det.

– Jeg tror ikke det er noen stor konkurranse anleggene imellom. Jeg synes det er veldig artig at både Børsetlia og Freikollen også kan holde åpent enda jeg. Tre småanlegg på Nordmøre kan ikke drive å konkurrere, fastslår han. – Men jeg tror for eksempel det er en del kristiansundere som tar snarvegen til Oppdal fordi de ikke vet hva som finnes her. For mange som kommer hit fra andre steder blir overrasket, både over at vi har et sånt anlegg her – og hvor bra det er. Mange kommer tilbake, men vi har som sagt en jobb å gjøre med å markedsføre anlegget skikkelig.

Kun positive tilbakemeldinger

Tilbakemeldingene fra skifolket er utelukkende gode.

– Kun gode tilbakemeldinger fra alle, jeg tror ikke jeg har hørt noe negativt om bakken i år, kun positivt. Og det er naturligvis veldig artig, smiler han.

Skader har det også vært lite av denne vinteren.

– Vi har hatt kun ett beinbrudd som jeg vet om, samt et par kraftige hjernerystelser. Men det synes jeg er lite når en tenker på hvor mange turer som blir tatt i løpet av sesongen.

Dyktig mannskap

Mannskapet Skei har med seg er en ivrig gjeng som står på seint og tidlig.

– Det hadde ikke gått an uten dem. Å kunne presentere et sånt anlegg alene hadde vært umulig, fastslår han.

Blant det som er aller mest populært er Sæterlia snow park med sine hopper, rails og andre element.

– Jeg tør påstå at man skal opp i rimelig store anlegg for å matche denne parken! Så her har guttene, med pådriver Tore Korsnes i spissen, gjort en helt fantastisk jobb, fastslår Skei.