I en interpellasjon til kommunestyremøtet viser Lill-Elin Vangen (Frp) til at regjeringen ved helseministeren offentlig har oppfordret kommunene i Norge til å innføre en slik garanti når minst en av ektefellene eller samboere får et omsorgsbehov. Flere kommuner har allerede fulgt oppfordringen. Nå tar Frp initiativ til å innføre en slik garanti også i Sunndal.

"Å få leve med sin enktefelle eller samboer også når en blir gammel og får store hjelpebehov betyr mye for livsgleden og trygghetsfølelsen, og det å kunne være sjef i eget liv. Det er en trygghet eldre i Sunndal kommune fortjener", heter det i interpellasjonen.

– Vi har fått henvendelser og spørsmål fra noen eldre ektepar/samboere som ønsker dette, der den ene må ha langtidspleie, sier Vangen til Driva.  Hun legger til at disse ikke har tatt spørsmålet videre.

- Selv om en samboergaranti kan medføre en ekstra beboer i avdelingen er det ikke til å komme bort fra at ektefelle eller samboer også må ses på som en stor ressurs. Samtidig er det viktig å understreke ved en innføring av samboergarantien at dette skal være en frivillig ordning for begge parter. Det er også viktig at ektefelle eller samboer får bo på samme rom om de ønsker.

Sunndal Frp fremmer derfor forslag om at ektepar eller samboere hvor begge har ønske om å bo sammen på sykehjem eller i omsorgsbolig, skal få mulighet til det. Det skal gjelde selv om bare den ene har vedtak om langtidsplass.

Den aktuelle ektefelle eller samboer som vil flytte inn på sykehjem, må da søke om korttidsopphold.

Korttidsopphold innvilges med varighet så lenge ektefelle eller samboer med langtidsopphold har behov for å ha sin partner ved sin side. Det kreves egenandel for ektefelle/samboer uten vedtak om langtidsopphold etter gjeldende satser for korttidsopphold.

Partiet ber videre om at retningslinjer for betaling og praktisering av samboergarantien utarbeides, samt at rådmannen innarbeider ektepar/samboerrom i planleggingen av nye sykehjem/omsorgsbolig.