Halsa har et stort ansvar med integrering av flyktninger, som ses på som en stor ressurs for kommunen, men som har en del tilleggsutfordringer for å aktivt kunne ta del i samfunnet. Dette er noe av bakgrunnen for prosjektet VirVelVInn, som ble startet i fjor høst.

Tirsdag var prosjektgruppa samlet til sitt månedlige prosessmøte, der de gikk gjennom status for prosjektet, samt hva som er gjort – og vegen videre.

Som et ledd i integreringsarbeidet tilbyr de nå bedrifter 100 kroner per time i støtte hvis de ansetter en flyktning eller innvandrer. Summen begrenses oppad til 20 000 kroner. Bakgrunnen er prosjektets kartlegging av «flaskehalser» i integreringen, der seks konkrete tiltak/aktiviteter skal gi bedre integrering i Halsa.

Eksempelvis var en av flaskehalsene tilgang på bil. Dette er nå ordnet gjennom leasing av «VirVelVInn-bilen», som benyttes flittig av flyktningene. Prosjektmidler gjorde dette mulig.

– Bilen er en stor suksess, og den er helt nødvendig, fastslår prosjektleder Tove Karin Halse Lervik.

Jobb er en viktig flaskehals

En annen svært viktig flaskehals er jobb.

– Tilgang til jobb er en kjempeviktig faktor for god integrering. Gjennom et matchprogram intervjues flyktningene for å kartlegge interesser, ønsker, personligheter, visjoner og mål, for så å matche disse opp imot bedrifter gjennom et «jobbmatch-program», forteller Halse Lervik.

Det er i den forbindelse at bedriftene nå tilbys støtte for å ta inn flyktninger.

– Kommunen skal være bidragsyter til en god integrering, og en av de store flaskehalsene er å få seg jobb. For at alle som har mulighet kan få prøve seg i arbeidslivet i løpet av prosjektperioden tilbyr vi bedriftene nå denne støtteordningen, forteller prosjektansvarlig Ragnhild Godal Tunheim.

Skal senke terskelen

Det trenger imidlertid ikke å dreie seg om fast – eller langvarig jobb for at bedriftene kan søke om støtte.

– Meningen er å senke terskelen inn i arbeidslivet for flyktninger og innvandrere, og da tenker vi noe ala kommunens ordning med sommerjobb for ungdom, da det er en god modell. Prinsippet blir det samme, forskjellen er at denne ordningen altså gjelder hele året, ikke bare om sommeren, opplyser Godal Tunheim.

Bedriftene kan søke støtte uansett hvor stor stillinga er, om det bare er ansettelse for en kort tid periode, lengre perioder eller fast, små stillingsprosenter, heltid eller heltid. Det trenger ikke være mer enn noen timer i uka heller, tanken er at de skal få prøve seg i arbeidslivet.

– Tilskuddet er en døråpner, slik at man kan åpne opp for en tilførsel av arbeidstakere og kompetanse til bedriftene, samtidig som flyktningene får se og prøve ulike jobber. En vinn-vinn-situasjon, sier Godal Tunheim.

– En av målsettingene i prosjektet er ingen arbeidsledige flyktninger i Halsa, skyter Halse Lervik inn.

Dette er også en fin mulighet for bedriftene å synliggjøre jobbmulighetene og det de driver med. Prosjektgruppa ber bedriftene ta godt imot flyktninger som kommer og spør om jobb, og oppfordrer flest mulig til å benytte denne muligheten for tilskudd til å gi dem jobb. Alle interesserte bes ta kontakt med enten Tove Karin, Ragnhild, daglig leder i Halsa næringsforening Mari Westad, eller Hildur Hestnes, som leder for integrering og voksenopplæring i Halsa.

– Flyktningene er en stor ressurs for bedriftene inn i framtida, og de har veldig mye å bidra med på mange områder, fastslår Westad.

Arrangerer jobbmesse i juni

Prosjektet har flere ting på programmet framover. Blant annet skal det arrangeres en «minijobbmesse» i juni.

– Da håper vi at bedrifter vil bli med for å presentere seg og tilby sine jobber. Så meld dere på, er oppfordringen til bedriftene fra prosjektgruppa, som ellers uttrykker glede over fylkeskommunen som en god støttespiller.

– Vi er glade for at Møre og Romsdal fylkeskommune er en aktiv medspiller og at vi får så stort tilskudd til prosjektarbeidet. For å få til et godt integreringsarbeid er det viktig med tilskudd fra alle kanter, så tusen takk til fylkeskommunen for å være en tydelig og aktiv medspiller i Halsa gjennom flere år, sier Tunheim.

To av dem som er med i prosjektgruppa er Tamim Eldurra og Jihan Hassam, begge fra Sudan. Tamim, som er utdannet geolog, har fått seg jobb som bud i Norpost, mens Jihan har praksis på sjukeheimen og er assistent der av og til. I sammenheng med prosjektet er Jihan blant annet opptatt med å prøve å få med folk til en «testforening», som er ett av de seks konkrete aktivitetspunktene i prosjektprogrammet.

– Foreningslivet er en viktig del av demokratiet i Norge, og også viktig i integreringsarbeidet, forklarer Halse Lervik.

I tillegg til prosjektleder Halse Lervik, består prosjektgruppa i VirVelVInn altså av daglig leder i Halsa næringsforening, leder i ungdomsrådet, leder for flyktningtjenesten, styreleder i Halsa Frivilligsentral, samt to flyktninger som er ferdige med introprogrammet. Styringsgruppa er rådmann, ordfører og rådgiver næring og kultur, med daglig leder i Halsa Frivilligsentral/prosjektleder som sekretær.