Lodve Solholm var aldri i tvil om at det beste for innbyggerne i Indre Gjemnes er å bli en del av Nye Molde kommune, mye fordi de tilhører samme bo- og arbeidsmarked.

Fylkesmannen mener det ville skurret dersom hele Gjemnes gikk sammen med Kristiansund kommune.

– Søknadene om grensejustering har vært mye vanskeligere å behandle enn kommunereformen med kommunesammenslåinger. Når grenser skal endres, kommer du så nært innpå folk. Vi ser at bygd står mot bygd, nabo står mot nabo, debatten blir skarp. Og så er jeg fullstendig klar over at de som ikke får det etter sitt hode, blir så skuffet, sier fylkesmann Lodve Solholm.

- Raseringsvedtak

Ordfører Knut Sjømæling i Gjemnes kommune hadde vondt for å fordøye grensejusterings-nyheten fredag. Han mener fylkesmannen inviterer til raseringsvedtak.

Romsdals Budstikke møter Solholm etter at han hadde offentliggjort hva han anbefaler Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) å svare på de fem søknadene om grensejustering i Møre og Romsdal. Rådet om å si ja til at Indre Gjemnes får bli en del av Molde kommune, har vært vanskeligst, forteller han.

– Jeg skjønner på mange måter Gjemnes kommunes utspill, der bekymringen blant annet går på økonomi. Fylkesmannen er ikke bedt om å vurdere økonomien, men andre konsekvenser av grensejusteringen. Indre Gjemnes er en del av det felles bo- og arbeidsmarkedet med Molde. Det veide tungt at flertallet blant innbyggerne i Indre Gjemnes ønsker seg til Molde, sier han.

– Fylkesmannen legger også vekt på at grensejusteringen vil legge til rette for en mer helhetlig samfunnsplanlegging. Vi har vurdert grensejusteringen i Gjemnes grundig og vel. Jeg mener vi står støtt på anbefalingen vår, sier Lodve Solholm.

Har vurdert fram og tilbake

– Når tok du den endelige beslutningen om å si ja til søknaden fra bygdene som hører til Angvik skolekrets om å bli en del av Molde kommune?

– Vi har vurdert både fram og tilbake. Medarbeiderne mine har gjort en fantastisk grundig jobb. Den endelige beslutningen om å tilrå grensejusteringen ble tatt denne uka, sier Solholm.

Fylkesmannen åpner likevel for at hele Gjemnes kommune kan ta opp igjen diskusjonen om å slå seg sammen med andre kommuner.

– Dersom Gjemnes kommunestyre finner ut at resten av kommunen vil gå til Kristiansund, vil jeg ikke motsette meg det, sier han.

– Hvor tungt veier argumentet at det må være samsvar mellom grensejusteringen og bo- og arbeidsmarkedet slik det fungerer i dag?

– Det tillegger jeg stor vekt. Det handler om hvordan hverdagsregionen fungerer. Når jeg følger resonnementet om at kommunesammenslåing eller grensejustering skal være i samsvar med bo- og arbeidsmarkedet, kunne jeg ikke ha anbefalt å la hele Gjemnes kommune gå til Kristiansund, sier Lodve Solholm.

– Jeg er trygg på at vi er på rett kurs i Møre og Romsdal. Fra nå av og fram til Kommunaldepartementet tar den endelige beslutningen, er det politikk. Jeg som fylkesmann har ikke tenkt å gå inn i polemikk med ordførerne i de berørte kommunene. Fylkesmannen er bedt om å vurdere søknadene og gi et faglig råd. Det har jeg gjort.

– Har du opplevd mye press fra kommuner eller enkeltpersoner i grensejusteringene?

– Nett-trollene må vi bare overse. De som har henvendt seg til fylkesmannen, har vært saklige i argumentasjonen. Jeg har ikke opplevd noen ufine angrep i denne saka, sier fylkesmann Lodve Solholm.

Denne saken ble først publisert i Romsdals Budstikke