121 aktive medlemmer i alderen fra fire år og oppover. Torsdag kveld toget de inn i sportshallen til feiende flott korpsmusikk fra Sunndal musikkforening. Barna i alderen fire til fem år som driver med turnleik på Gjøra, Løykja, Holssanden og Sande. Jentene og guttene fra seks til elleveårsalderen, som trener turn i sportshallen. De over tolv, som driver med apparatturn og airtrack/trampoline.

Etterpå leverte de en forrykende turnfest i sportshallen; slo hjul, stupte kråke, balanserte på bom, hoppet over bukk, tok luftige krumspring på trampoline og svingte seg i skranken. Med glade smil, stolte over å få vise fram kunstene for foreldre, søsken, besteforeldre og andre som hadde møtt fram. Minst tre hundre tilskuere sørget for at det var trangt om plassen – men god stemning! – på tribunen i sportshallen.

– Turn er veldig artig!, nikker Pernille Hermo Rusti.

– Kjempeartig!, stemmer Guro Botten Sletnes i.

De har akkurat, sammen med de andre som trener på partiet 9–11 år, vist noe av det de driver med.

– Det artigste er airtrack. Og matte. Og skranke!, forteller de, den ene ivrigere enn de andre – sammen med Anitra Sveen Finnvik, Mali Kjøl Bredesen, Hannah Grøstad og Krystall Thais Otterhals. Noen av dem begynte på turn først i fjor høst, andre har vært med lengre.

– Turn er livet!, ler de, mens de følger med på utøverne like ved som er i full gang med å hoppe på trampoline. Flere meter høyt, hopper de. Krumspringene er egnet til å gi foreldre og andre høy puls.

– Det ser kanskje vanskelig ut, men det er ganske lett, forteller Jakob Ouchefoune, etter å ha hoppet ned fra trampolinen. Jakob har vært med på turn i flere år, og forteller at han liker å lære nye triks, å utfordre seg sjøl.

– Vi har også lyst til å begynne på apparatturn, smiler Guro og Hannah, men legger til at de må bli tolv år først. At de har tenkt å fortsette med turn, er det ingen tvil om.

– Jaaaaa!, svarer hele gjengen klart og tydelig på det spørsmålet.

Sunndal Turnforening ble stiftet 1. oktober 1967. Under markeringen i sportshallen torsdag kveld trakk Ildri Solbakk linjene i historien. Tilbake til den gangen, for femti år siden. Tre driftige damer gikk sammen for å danne en foreningen: Eva Olsen, Magda Tangen og Åse Jarp. Da hadde Olsen allerede drevet et turntilbud i egen regi for jenter i alderen fra sju til tolv år i "Tuna" i flere år.

– Det er nok flere generasjoner sunndalsturnere som har hatt gleden av å være med i Eva Olsen sine partier, sa Solbakk, og blant publikum på tribunene var det flere som kunne nikke med.

Solbakk mintes ei tid da turnforeningen i Sunndal var særdeles sprek og aktiv. Som den gangen i 1980, da det ble arrangert barneturnstevne for 900 turnere fra hele Nordmøre og Romsdal.

– Turnforeningens storhetstid var i siste halvdel av 80-tallet, med 350 turnere fra tre til 18 år. Det var barneparti i forskjellige alderstrinn, apparatturn, rytmisk sportsgymnastikk, klassisk ballett, aerobic, jazzballett, samt trampett og trampoline, sa Solbakk, som den gangen sjøl var aktiv turner. I dag er hun trener i klubben, og skaper iver og turnglede hos nye generasjoner sunndalinger.

– Turn danner et godt grunnlag for all slags idrett. Motorikk, bevegelse, balanse, spenst og kroppsbeherskelse er viktig i alle idretter. Mange av landets idrettshelter har vært innom turn, minnet hun om.

Leder i foreningen, Brit Resell, takket alle for frammøtet.

– Det var skikkelig artig at så mange tok turen!

– Ungene har gledet seg og sett fram til dette lenge, sier hun til Driva.

De aller fleste medlemmene i turnforeningen i dag, er under tolv år. Det er venteliste på alle parti. Interessen er med andre ord større enn turnforeningen makter å legge til rette for, konstaterer Emil Koht Tøfte. Den største utfordringen er å skaffe nok trenere og instruktører. Torsdag ble alle interesserte oppfordret til å ta kontakt med styret, som vil sørge for at det blir gitt nødvendig utdanning og kursing. Slik at turnforeningen kan gå nye femti år i møte!