Det var mange som reagerte kraftig da det ble kjent at rådmannen vil ha slutt på at lag og foreninger som leier Sunndal sportshall også kan drive kiosksalg under sine arrangementer. Flere pekte på at bortfallet av kiosken vil kunne føre til store inntekststap.

Det var i et saksframlegg til teknikk-, miljø- og kulturutvalget rådmannen viste til at det i årenes løp har utviklet seg en praksis der leietakerne i sportshallen og svømmehallen fullt ut har overtatt kiosken og salget under arrangement. Det ble blant annet pekt på at de ansatte i kiosken og tilsynsvakta mener praksisen med å sette bort hele driften av kiosken fungerer svært dårlig for dem, og at de til tider kan finne situasjonen svært ubehagelig, da de ikke lenger har styringen over egen arbeidsplass. Det ble nevnt eksempler, hvor de er blitt møtt med liten respekt, og rett ut er blitt spurt hva de har der å gjøre - på sin egen arbeidsplass.

Mener det finnes løsninger

Området i og rundt kiosken og tilsynsvakta i inngangspartiet til blant annet sportshall og svømmehall blir omtalt som hjertet i dette sammensatte bygget. Kulturtjenesten ønsker å utvikle dette til en enda bedre møteplass, blant annet med utvidet tilbud i kiosken og et mer komfortabelt interiør.

Rådmannen og kulturtjenesten mener det finnes gode løsninger for alle parter. Sjøl om kommunen beholder ansvaret for driften av kiosken, også ved større arrangement, vil det ikke by på problem å la leietakere få selge noen produkter i kiosken. Fast ansatte kan sørge for dette salget, og etterpå gjøre opp med leietakerne for det som er blitt solgt. Det skisseres også et salgspunkt inne i sportshallen.

- Dette er noe leietakere og kommune må se på sammen.

På befaring

Saka ble vanskelig for TMK-utvalget, som valgte å utsette behandlingen i møtet i januar. Torsdag fikk de den på bordet på nytt. I saksframlegget går det fram at administrasjonen siden forrige runde har drøftet saka på ulike nivå. Før behandlingen var utvalget på befaring i bygget.

Utvalget vedtok, i tråd med rådmannens innstilling, at kiosken skal drives i samsvar med reglementet.

Dette innebærer at kommunen skal ha ansvaret for kiosksalget.

Videre går det fram i vedtaket at forespørsel eller søknad kan rettes til kulturtjenesten ved ønske om andre ordninger ved enkeltarrangement. Etter ønske fra leietaker kan det legges til rette for salg i tribuneområdet. Inntektene vil da tilfalle leietakeren.

Etter forslag fra Steinar Husby (V) ble det vedtatt at administrasjonen skal se om mulighetene for kiosksalg inne i sportshallen kan bedres.

Etter forslag fra May Jorid Strand (Ap) ble det vedtatt at kultursjefen og lederen i utvalget skal kalle inn lag og organisasjoner til et snarlig samarbeidsmøte.

Strand ønsket også at ordningen i sportshallen skulle fortsette som før, i påvente av utredning samt kostnadsoverslag for kiosken. Dette høstet imidlertid bare to stemmer i utvalget, og ble dermed ikke vedtatt.

- Vil følge med

- Selv om vi gikk for innstillinga nå, så mener vi at det må ses nærmere på muligheter som gjør det enklere å selge varer under arrangement inne i sportshallen, sier Husby til Driva. Han legger til at utvalget under befaringen torsdag lot seg inspirere av tankene rundt å forbedre kiosksalgmulighetene inne i selve salen, og at det var bakgrunnen for at han på møtet etterpå formulerte forslaget som ble vedtatt. På befaringen deltok både tillitsvalgte og ansatte, og orienterte om både utfordringer og ønsker.

- Jeg vil si at vi oppfattet det slik at økt bruk av sportshallen fører til at man må være mer på hugget for å passe på at alle leietakerne følger de samme reglene. De fleste som bruker bygget gjør en topp jobb, men når det oppstår uenighet må det finnes regler som man kan vise til og framgangsmåter for å bli enige om hvordan man samarbeider, sier Husby.

I selve debatten ble det også tema at det er to sider i saka, og at mange ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene.

- Jeg tolket TMK-utvalget slik at vi vil fortsette å følge med på hvordan situasjonen utvikler seg, sier Husby.

- Vi har sendt klare ønsker til administrasjonen om at det må ses nærmere på muligheter til å gjøre større oppgraderinger inne i salen.

Husby legger til at kulturtjenesten nylig var på besøk i Ulstein, hvor de fikk se at salgsplasser i umiddelbar nærhet av tribune kan fungere godt.

- Jeg håper og tror at tjenesten nok vil ha slike løsninger i bakhodet i planarbeidet for 2019.