På Sunndalsøra bruker oppslutningen rundt markeringen å være god. Også i år er det Ap, SV og LO som samarbeider om arrangementet. Hovedtaler er Ina Alvilde Rangønes Libak, nestleder i AUF.

– Jeg gleder meg veldig til å komme til Sunndal 1. mai, sier Libak til Driva, og trekker fram de lange og sterke tradisjonene for markeringen på industristedet. I talen vil hun blant annet hedre de som har gått foran og kjempet for rettighetene og mulighetene folk har i dag, forteller hun. Da er det ikke bare de store og kjente navnene hun sikter til.

– Men også alle de som har kokt kaffe til møtene, aksjonert, stilt opp for det de har trodd på. Historien om arbeiderbevegelsen er historien om mange, ikke de få. Det må vi aldri glemme.

Utøya

Libak forteller at hun også vil komme inn på at en av ti unge i dag står utenfor arbeidslivet, og ikke får brukt ressursene sine. Og hun vil snakke om at venstresida og Ap må finne tilbake til seg sjøl igjen for å finne folks tillit.

– Vi ble ikke svikta av velgerne, vi svikta velgerne – og nå må vi vise at vi fortjener å få tilbake tilliten. Da må vi slutte å hjelpe høyresida med å få gjennom høyrepolitikk, og stå klarere på det vi mener.

Libak var en av dem som opplevde terroren på Utøya. Hun ble skutt fire ganger, og var den eneste som overlevde blant de fem som gjemte seg bak et piano i kafébygget.

– I år mer enn noen år tidligere synes jeg det er viktig å snakke om 22. juli, sier hun til Driva.

– For vi ser at hatet og fremmedfrykten lever, i virkeligheten og på nettet. Vi må ikke slutte å snakke om tankegodset som terroristen 22. juli hadde, for det finnes fortsatt. Vi sa til våre døde venner at vi aldri skulle slutte å kjempe for det vi trodde på, det løftet må vi holde alle sammen. Vi må kjempe mot rasisme og for mangfold hver enste dag. På jobben, i politikken, i idretten, understreker hun.

Tradisjonen tro starter markeringen med appell og blomsternedleggelse på Hol krigskirkegård, i år ved Mali Regine Børset (SU). Det blir gudstjeneste i Hov kirke, og folketoget starter klokka 14 fra kulturhuset/Auragata.

Årets hovedparole er «Norsk kraft til norske arbeidsplasser». Sunndal Kjemiske stiller bak «Et område, en tariffavtale» og «Nei til salg av Norge». Ap har blant annet «Sterkere sammen», og SV «Nei til Acer». Fagforbundet krever «Hev ubekvemstilleggene nå», og pensjonistene blant annet «Tannhelsen inn i egenandelordningen».

Når toget er tilbake på Øratorget etter å ha markert seg i sentrumsgatene, blir det appell og blomsternedleggelse ved Oksvik-statuen ved Arve Baade (LO). I Støgu i Sunndal kulturhus inviteres det til kulturkaffe med salg av varmmat, kaffe og kaker, her blir det også kulturinnslag ved Alekto og Hanna, og det blir allsang. Barna kan ta turen til Hovshall for å se «Karsten og Petra lager teater». Ved biblioteket er det mulig å ta en titt på en litteraturutstilling.

Hoem i Surnadal

Det er Astrid Willa Eide Hoem som holder talen for dagen i foajeen på Surnadal kulturhus 1. mai. Det blir også appell ved Emilie Brøske Rønning. Korpset sørger for musikk, og det blir også korsang, utlodning og salg av kaffe og kake. Surnadal Ap ønsker alle hjertelig velkommen til arrangementet.

Verken i Halsa eller i Nesset blir det eget arrangement i år.

– Vi oppfordrer folk til å delta i de arrangementene som blir i Surnadal og Hemne, sier Tove Karin Halse Lervik i Halsa Ap.

I Nesset sier leder Tor Steinar Lien det er bestemt at de skal markere dagen i samråd med arrangementet i Molde.