Råg Stevra driver med utvikling av ulike titanprodukt og er fast kunde ved Sollid Mek., der delene maskineres. Her finner han den kvalitet, nøyaktighet og fleksibilitet han er ute etter.

Titan brukes blant annet i militært utstyr, romfartsindustrien, flyindustrien og oljeinstallasjoner, så standarder, prosedyrer og krav er veldig strenge.

– Titan er tre ganger så sterk som vanlig rustfritt stål, et lettmetall med en egenvekt på omtrent halvparten av stål. Det er også veldig fleksibelt, så man kan dyrke fram de egenskapene en vil. Man kan for eksempel gjøre den hardere, bløtere, stor styrke, mindre styrke, og så videre, forteller Råg.

Produktene har noen fantastiske egenskaper. Han viser fram et eksempel på en titanlegering, et «minnemetall, en titanlegert spiral han har utviklet. Ved å tilføre varme retter spiralen seg ut og inntar sin opprinnelige form igjen, en nærmest rett «stang».

– Denne retter seg ut ved 80 grader, og det er samme teknologi som Uri Geller i sin tid brukte i den berømte skeia som bøyde seg. Hos Geller var skeia rett til å begynne med, men bøyde seg ved 32 grader, forklarer han.

Ved litt forandring på legeringen forskyver man den temperaturen man trenger for at den skal forandre form.

Produktutvikling er noe som tar tid, og Råg er ofte innom Sollid Mek., som strekker seg langt med fleksibilitet og service. Kunden får akkurat det han er ute etter, så delene maskineres akkurat etter hans ønsker. Han er veldig godt fornøyd med den jobben de gjør.

– Jeg er ofte innom for å kontrollere det de gjør for meg, men jeg aldri hatt noen grunn til å klage på noe enda. Dette er produkter som ender opp i veldig avansert utstyr, rangert helt på topp i verden, forteller han.

– Grunnen til at jeg bruker Sollid Mek. er at de er enkle å samarbeide med, de holder en høg standard og leverer kvalitet. De er dyktige til å tilpasse seg, og alle strenge krav blir oppfylt. De har god forståelse for kvalitetsnivået og det faktum at de som skal ha utstyret til slutt setter svært høge krav, fastslår Råg.