I løpet av siste kvartal har antall surnadalinger vokst til 5997. Det tilsvarer en økning på 18. Det som gleder politikere og administrasjon mest er at befolkningen øker for sjette kvartal på rad.

- Det er litt uvanlig. Trenden har vært at folketallet i innlandskommunene går ned og kystkommunene øker, sier ordfører Mons Otnes.

Magne Løfaldli i SIV industriinkubator opplyser at de har hatt som mål å øke, og har vært involvert i prosjekt som har gitt 32 nye arbeidsplasser.

- Jeg mener at økning i tallet på arbeidsplasser er den viktigste økningen, også med tanke på å få vekst i antall innbyggere, sier Løfaldli.

Men han føyer til at denne økningen i arbeidsplasser ikke hadde vært mulig uten godt arbeid fra Surnadal kommune som har lagt seg i selen for å legge til rette for slik økning.

Bolystkoordinator Anne Saltrø Polden ser at det er mange ting som bidrar mot samme mål, og mener at det er ikke noe entydig svar på grunnen til befolkningsveksten.

- Vi ser i alle fall at det er viktig å jobbe for at folk må trives mens de bor her. Da kommer de gjerne tilbake, sier hun.

Surnadal kommune har satt seg som mål å ta imot et økende antall asylsøkere. Dette bidrar sjølsagt til befolkningsvekst, men samtidig har også Surnadal hatt fødselsoverskudd.

Det har med alderssammensetningen i befolkningen å gjøre, og flere yngre familier har flyttet tilbake til Surnadal i det siste.

- Det er i alle fall en positiv tendens. Vi konstaterer at utflyttet ungdom har vært særdeles flinke til å omtale heimbygda i positive ordelag. Det er helt klart viktig å få ungdommen til å føle seg sett og verdsatt mens de bor heime. Da er sjansen større for at de kommer tilbake til bygda etter endt utdanning, sier ordføreren.

Han trekker fram Anne Saltrø Polden som et samlende punkt for alle som kommer flyttende til bygda, og ser det som viktig å vise at kommunen har en vertskapsfunksjon.

- Vi henviser alle innflyttere til Anne når de kommer på kommunehuset, slik at alle får det samme utgangspunktet og den samme hjelpen, sier han.

Polden forteller at de har laget en velkomstpakke til nye surnadalinger, og oppfordrer alle tilflyttere til å komme innom servicekontoret på Surnadal kommune og hente ut denne.

Rådmann Knut Haugen satte som mål i fjor at Surnadal skulle opp i 6.000 innbyggere igjen i løpet av et år.

- Det er et ørlite skår i gleden at vi fremdeles mangler tre for å nå det målet, smiler han.