En mann i 30-åra fra Sunndal er i Nordmøre tingrett dømt til betinget fengsel.

I oktober 2012 oppbevarte han i sin bolig i Sunndal et salonggevær og en pumpehagle, til tross for at han ikke hadde tillatelse fra politimesteren.

Han oppbevarte våpnene i boligen, uten at de var forsvarlig nedlåst.

Mannen oppbevarte også cira to gram amfetamin, to og en halv tablett inneholdende virkestoffet diazepam og ti Rivotril-tabletter inneholdende virkestoffet klonazepam.

Mannen brukte også amfetamin på samme tid og sted. Politiet oppsøkte mannens bolig som følge av mistanke om narkotikalovbrudd, og hadde på forhånd fått utstedt beslutning om pågripelse av mannen.

Salonggeværet ble funnet under en seng på et soverom, og en pumpehagle inne i et våpenskap. Mannen hadde ikke tillatelse til å inneha våpnene. Han forklarte at han skaffet seg geværet for noen år siden, mens haglen egentlig tilhørte noen andre som før politiets ransaking hadde bodd hos mannen.

Det ble også funnet ammunisjon i form av tolv patroner på mannens stue.

Politet fant også stoffet under ransakingen. Mannen innrømmet at stoffet var hans. Han forklarte at han brukte amfetamin i festsammenheng.

Mannen erkjente straffskyld for samtlige forhold samme dag som pågripelsen fant sted.

Nordmøre tingrett understreker i dommen at allmennpreventive hensyn gjør seg sterkt gjeldende i denne saken. "Det er nødvendig at myndighetene har kontroll med omsetningen av skytevåpen. Det bør derfor reageres markert ved besittelse av skytevåpen uten at det foreligger tillatelse til dette".

Sunndalingen er straffet flere ganger tidligere, blant annet for promillekjøring og overtredelse av legemiddelloven. Retten la noe vekt på dette, men påpeker at disse hendelsene ligger noe tilbake i tid.

13. september i fjor ble samme mann dømt til fengsel i 90 dager for en relativt alvorlig voldsepisode. Samme måned vedtok han også en bot for fartsoverskridelse.

I formildende retning la retten vekt på at forholdene mannen nå skulle dømmes for, ble begått for nesten to år siden. Dette la retten betydelig vekt på i formildende retning, ettersom mannen ikke kan lastes for at det har gått lang tid. Han erkjente forholdene samme dag i politiavhør. "Saken har deretter hatt liggetid i politiet, og etter at saken kom til retten har hovedforhandling to ganger vært avlyst av ulike årsaker".

I formildende retning ble det også vektlagt at mannen avga en uforbeholden tilståelse. Det ble også lagt vekt på at han i ettertid har maktet å komme seg inn i en per positiv livsførsel.

Sunndalingen ble dømt til fengsel i 21 dager, som ble gjort betinget med en prøvetid på to år. Han må betale en bot på 6000 kroner. Dette som en særskilt straff i forhold til en dom av 13. september 2013 og forelegg vedtatt samme måned.