Jan Johansson har betydd mye både for Sæter Fiskecamp, for omdømmet til Surna som lakseelv og for bygda generelt. Det understreket leder i Surnadal Elveeigerlag, Georg Solem, da han og Ragnar Mauset troppet opp på Sæter med en liten oppmerksomhet til lakseveteranen.

Da Johansson tok over som driver på Sæter for 18 år siden var det første han gjorde å gjøre slutt på markfisket.

- Jeg tror det var rett ting å gjøre. Fluefiskere brenner mer for sporten og bruker også mer penger på å dra rundt på laksefiske, sier han.

I tillegg til å være lidenskapelig fisker, skriver Johansson også bøker om laks, sjøørret og fiske etter disse. I flere av bøkene er Surna spesielt nevnt, noe som har bidratt til å profilere elva.

Johansson har fylt 71 i år og syntes det var på tide å gi seg. Han har fisket i elva hvert år siden han først kom hit fra Kungälv utenfor Göteborg i 1960. Det er 54 år på rad i Surna det. Slå den!

De siste 18 åra har han altså vært driver på Sæter.

- Jeg føler meg utrolig heldig som har fått være så frisk. Men jeg kjenner jo på litt betennelse hist og her, og det ville vært ille om det hadde skjedd noe mens jeg hadde ansvaret for fiskecampen, sier han.

De gjestende fiskerne kjenner også på vemodet over at Johansson ikke skal styre her lenger. Han har lært opp et utall fiskere, og det har til tider vært både tåredryppende og litt otte for hva som kommer til å skje framover.

- Edgar Landsem tar over driften igjen, og jeg har forstått det slik at han ønsker å føre driften videre slik jeg har gjort de siste 18 åra, sier Johansson.

Landsem har også med en dattersønn som skal læres opp i campingdriftens mange fasetter og lære seg å bli glad i laksefiske og - fiskere.

Johansson setter pris på oppmerksomheten fra elveeigerlaget, men understreker at både fisket, campingdriften og forfatterskapet i høyeste grad har vært noe han har likt så godt å drive med at det har vært en fornøyelse.

- Ellers har fisket medført mange hyggelige kvelder, gode fiskehistorier og mang en god latter sammen med fiskerne, forteller han.

Med tanke på hvordan laksefisket tegnet til i begynnelsen av sesongen, må man si at han går ut av drifta med flagget til topps.

I forrige uke tok han sjøl en laks på 13 kilo samt flere sveler og to sjøørreter. Når Georg Solem spør ham om han har tatt mange laks gjennom karrieren, anslår han at det må i hvert fall være noe over 1.000 - medregnet både Norge og Skottland. De fleste er tatt i Surna.

Generelt i Surna har også fisket tatt seg opp med solide floskurer etter en varm sommer, og Georg Solem kan fortelle at antall kilo tatt har nærmet seg fjoråret.

Dessuten ligger antallet på omtrent det dobbelte av fjoråret, noe som gjør 2014 til det beste smålaksåret på over 10 år.

- Det er fortsatt fin elv og flere gode dager igjen av sesongen, understreker Solem.