Et par hundre kommunepolitikere, rådmenn og saksbehandlere fra fylkets 36 kommuner var møtt fram da fylkesmannen inviterte til oppstartssamling for kommunereformen. Assisterende fylkesmann Rigmor Brøste ledet møtet der de frammøtte sjøl i stor grad fikk bestemme hva de ønsket å diskutere gjennom "Open Space-metoden". Et opplegg der noen møtedeltakere blir invitert til å skrive ned et tema de ønsker å diskutere, og få med seg andre deltakere i grupper for å diskutere.

Stanset av tåka

Morgentåka skapte utfordringer både på Gardermoen og på Årø onsdag. Tidligere statsråd Matz Sandmann var invitert for å dele sine erfaringer fra et liv som rådmann, rikspolitiker og som mangeårig kommuneutvikler. Tåka stoppet besøket, men de frammøtte fikk en god erstatning da Sandmanns innlegg under forrige ukes oppstartsmøte i Trondheim ble vist på storskjerm.

- Jeg er glad reformen kommer. Her er det både fordeler og ulemper for innbyggerne. Et råd fra meg er at dere må sikre dere kontroll over kraftinntektene slik at de ikke flyter over kommunegrensene, sa Sandmann.

Departementsråd Eivind Dale kom seg til Molde på et seinere fly. Han gikk grundig til verks og viste til at halvparten av landets kommuner er kommet i gang med prosessen.

- Det er bare Sp og SV som ikke står bak regjeringens uttrykte reformbehov. Også det som står om bruk av tvang. Tvang skal kun være aktuelt i situasjoner der enkeltkommuner ikke skal kunne stoppe endringer som er hensiktsmessige ut fra regionale hensyn.

- Et av målene med reformen er å styrke lokaldemokratiet, sa Dale.

Ser på inntektssystemet

Representantene fra de minste kommunene var neppe udelt enig da Dale forklarte hvorfor mange av dem kommer så godt ut i levekårsundersøkelser. Han stilte seg også undrende til at de etterlyste hvilke nye oppgaver kommunene skal få.

- De minste kommunene har de høyeste overføringene. De får ekstra overføringer for å dekke såkalte smådriftsulemper. Dersom noen kommuner mener de skal fortsette å være små, må de være forberedt på at det kommer en diskusjon på om de skal beholde de ekstra overføringene de i dag har. Ingen ting er vedtatt, men vi må se på inntektssystemet. Når det blir sagt at man er fornøyd med slik det er i dag, må man huske på at vi nå jobber for en reform skal vare i nye 40-50 år.

Departementsråden lokket også med økonomiske gulrøtter. Staten dekker engangskostnader som kan variere fra 20 til 65 millioner kroner. I tillegg kommer reformstøtten som vil variere mellom 5 og 30 millioner kroner.

- Hull i kunnskapen

Rindalsordfører Ola T. Heggem karakteriserer departementsrådens innlegg som et ekko fra statsråden.

- Jeg oppfatter det nærmest som trusler når det blir sagt at det skal gjøres endringer på inntektssystemet slik at kommuner føler de blir tvunget til å slå seg sammen. Sjølsagt er det viktig å få vite hvilke oppgaver den nye kommunen skal få. Det er voldsomt mye kunnskap i departementene, men jeg vet av erfaring at kunnskapen har noen hull når det blir snakk om bygder og identitet.

Ola T. Heggem har fortsatt ikke gitt opp tanken om at Rindal skal kunne bestå som egen kommune også framover. Dersom det viser seg å være en umulighet, ønsker han Surnadal med seg nordover til Trøndelag.