Bønder i Møre og Romsdal har sett seg lei på at slaktedyra må ut av fylket, og bygger nå et stort bondeeigd slakteri på Vestnes.

- Etableringa vil bidra til kortare dyretransportar, auka dyrevelferd, meir kortreist mat og bedre lønnsomhet for den ekelte bonde, seier styreleiar Dag Helge Lianes, i ei pressemelding.

Vestnes kommune er valgt som lokalisering for det nye MR Slakteri AS fordi det ligg om lag midt i fylket. 75-80 prosent av kjøttprodusentane vil kunne nå det nye slakteriet med ei transporttid på under to timer.

Etter at Nortura la ned sine slakterier i Ålesund og Molde, må svært mange slaktedyr transporteres helt til Malvik i Sør-Trøndelag.

Styreleiaren seier etableringen vil bidra til større verdiskaping og fleire arbeidsplassar i regionen og med den enkelte bonde som aktiv eiger. Det vert lagt opp til å slakte både storfe, småfe og svin i det nye slakteriet, og det er òg eit mål å samarbeide med andre aktører i kjøttbransjen i Møre og Romsdal.

- Vi ynskjer å gjenskape eit miljø for kjøttfagarbeidet på Vestnes. Den som har lyst, og interesse for faget, må gjerne ta kontakt. Det vil bli behov for 12-15 arbeidere etterkvart, seier Dag Helge Lianes

I hovudsak vil MR Slakteri AS slakte for engrosmarkedet, men likevel ha muligheit til å foredle slakt av spesielt høg kvalitet ved MR Lokalmatsenter AS i Tresfjord som er etablert og eigd av delvis de samme etablererene som MR Slakteri AS.

Byggestart for slakteriet er  medio 2015 og det er planlagt drift fra 2016

MR Lokalmatsenter AS skal drive nedskjering og foredling av både vilt og husdyr i eit planlagt anlegg i Tresfjord. Selskapet tek mål av seg å verte eit kompetansesenter for lokal og regional mat.

- Her skal det drivast kursverksemd og selskapet vil bidra til å løfte satsinga på lokal og regional mat i fylket. Her vil det verte mogleg å få foredla sine slakt for dei som ynskjer å etablere seg i lokalmatmarknaden, seier Lianes.

- Gjennom dei åra eg har arbeidd med lokalmat og  kjøttkvalitet har eg sett behovet for ei verdikjede som satsar på lokal og regional mat. Eg er svært glad for at denne verdikjeda no vert etablert med bønder i Møre og Romsdal som dominerande eigarar og gler meg til å bidra til ei spennande utvikling, seier Rune Haram, styreleiar i MR Lokalmatsenter AS.