Fiskeraksjonen for Surna har levert et grundig utarbeidet dokument til Norges vassdrags- og energidirektorat i forbindelse med den pågående vilkårsrevisjonen i Surna.

I forbindelse med denne høringsuttalelsen har de også samlet inn 1877 underskrifter gjennom utlagte lister, både i papirform og på internett. Og det er ikke bare allmennheten i Surnadal og Rindal som støtter kravene til Fiskeraksjonen, også mange fra resten av landet og Europa har signert listene.

Hovedkravene til Fiskeraksjonen er stopp i effektkjøringen ved Trollheim kraftverk, varmere vann i elva om sommeren, og mer vann fra sidevassdragene, slik at en får større vannføring i Surna.

Allmennheten er viktig

Underskriftene ble vedlagt dokumentet som er oversendt til de saksbehandlerne i NVE som skal utarbeide nye konsesjonsvilkår for Surnavassdraget.

– Vi håper disse underskriftene vil bli tillagt stor vekt under revisjonsbehandlingen, da allmennhetens krav er viktige i denne saka, sier Øyvind Holte i aksjonsgruppa. Det er han som har hatt ansvaret for disse listene.

Revisjonssaken har skapt stort engasjement og underskriftslistene har vært etterspurte. Dette har vært en stor inspirasjon for alle som har jobbet for Fiskeraksjonen, så de ønsker derfor å takke alle som har støttet arbeidet.

– Allmennheten er en viktig faktor i prosessen for å sette kraft bak kravene om en levende elv, og vi retter derfor en stor takk til alle som med sin underskrift har bidratt til fokus på restaureringen av Surnavassdraget, sier Holte.

– Alle er samkjørte

Responsen har vært om lag akkurat like god nå, som ved underskriftskampanjen i 1998, da Statkraft søkte om aggregat 2. Det var også den gang Fiskeraksjonen ble startet.

Listene ble utlagt før laksefestivalen, og aksjonen er godt fornøyde med den gode responsen. De håper nå at arbeidet vil føre til positivt resultat for elva og bygda.

– Det er i alle fall helt tydelig at folk har oppdaget hvor mye elva betyr for dalføret, ikke minst med tanke på de mye omtalte ringvirkningene, fastslår Holte.

Han legger også til at Fiskeraksjonen har følt stor velvilje blant annet fra lokalpolitikere som har slått ring om elva.

– Vi føler nå at alle er på linje. Både Fiskeraksjonen, Elveeierlaget og kommunen er i alle fall samkjørte i sine uttalelser.

NVE forventer å være ferdige med innstillingen om ett års tid, og skal til slutt godkjennes av Olje og Energidepartementet.