– Vistdal er bedre tjent med å bli en del av Rauma enn å gå sammen med det øvrige Nesset til Sunndal. Det mener Per Lange, Tor Steinar Lien og Aslak Nerland.

Debatten rundt framtidas kommunestruktur er i ferd med å våkne også utenom rådhusveggene. Samvirkelagsbestyrer Per Lange i Vistdal sier det så langt ikke har vært det helt store samtaleemnet på butikken, men at dette er en sak som bygdefolket selvsagt er opptatt av.

Mange jobber i Rauma

Sunndal og Nesset er de kommunene i vårt distrikt som synes å ha kommet lengst i sonderingene mot det som kan ende med en fusjonert kommune. Per Lange og de to mangeårige lokalpolitikerne Aslak Nerland og Tor Steinar Lien er sterkt skeptiske til at Vistdal skal være en del av en slik kommune. De peker på at vistdalingene har mye samkvem med Rauma. Bortimot tjue vistdalinger har arbeidet sitt og pendler daglig til nabokommunen. Bussforbindelsen i retning Åndalsnes er også god. Det er tre avganger hver dag til og fra.

– I retning Eidsvåg er det kun skolebussen som går. Den står stille på lørdager og i alle skoleferier. Når vistdalingene skal på Felleskjøpet, kjører de til Åndalsnes. Også en del byggevarer blir kjøpt der.

– Rauma kan være en fordel også for skolen. Skolen i Eresfjord kan være utsatt på sikt. Da vil Åfarnes være et klart alternativ for Vistdal, sier Lange og Nerland.

Var aktuelt også i 1964

Det er 50 år siden forrige store kommunesammenslåing. Tor Steinar Lien, Aslak Nerland og Per Lange husker prosessene som gikk da Eresfjord og Vistdal ble innlemmet i Nesset kommune. Også den gangen var det innbyggere i Vistdal som heller ville til Veøy, som nabokommunen hette den gangen.

Aslak Nerland og Tor Steinar Lien er begge veteraner i lokalpolitikken i Nesset. Nerland var fast kommunestyrerepresentant for Senterpartiet i tre perioder og hadde en periode i formannskapet. Tor Steinar Lien har fire perioder for Arbeiderpartiet bak seg i Nesset kommunestyre.

– Hvordan har det vært å værerepresentanter fra Vistdal i kommunestyret?

– Vi har vært og er en utkant i Nesset og har måttet kjempe for det meste. Forslaget om å legge ned eller redusere ved trygdeheimen, kom nesten hvert eneste år i forbindelse med budsjettdebatten. Dette har skapt mye usikkerhet rundt arbeidsplassene. Skolen har også vært utsatt. sier Nerland.

–Ja, vi har måttet stå på for å få saker gjennom. Når alt kommer til alt må vi vel likevel si at vi som politikere fra Vistdal har hatt et greit forhold til kommunen, sier de to.

Brakvalget i 1967

Alle tre er de enige om at kommunesammenslåing handler om følelser og identitet. De er fullt klar over at bygdas styrke i lokalpolitikken aldri mer kommer i nærheten av valgresultatet i 1967. En voldsom mobilisering bidro til at kommunestyret ble konstituert med 13 vistdalinger. Kommunestyret besto den gangen av 27 representanter.

Dersom alternativet er en fusjon mellom Nesset og Sunndal er de tre klare på at da bør Vistdal gå til Rauma. Det er likevel ikke avvisende til verken Nesset eller Sunndal. De mener de beste ville vært en sammenslåing av Sunndal, Nesset og Rauma.

– Tre kraft- og fjellkommuner som har mye felles. Det ville vært en livskraftig kommune.