Biblioteket inviterer nå alle som har flyttet til Surnadal til uformelle treff med enkel servering, på formiddagen hver tredje onsdag framover. Første treffet blir allerede førstkommende onsdag.

– Tanken er at alle skal bli litt bedre kjent med kommunen, og få bedre innsikt i hvor man kan henvende seg i ulike sammenhenger, sier bibliotekkonsulent Steinar Hasselø.

Dette er et lavterskeltilbud, der målet er at alle skal bli bedre kjent med folk og stedet de har flyttet til.

– Hver gang vil vi invitere hit personer fra ulike frivillige lag og organisasjoner, med mer, slik at folk gis muligheten til å komme i kontakt med kontaktpersoner på ulike områder. Eksempelvis kan vi invitere personer fra idrettslag, Nav, barnehage/skole, og så videre, forteller Hasselø.

Mer enn bøker

Det er vanskelig å få oversikt over hvem alle tilflyttere fra inn- og utland er, så biblioteket har ikke mulighet til å sende personlige invitasjoner. De håper likevel å fange opp flest mulig.

– Vi kan tilpasse tid og innhold på disse treffene etter hvert, når vi ser litt hvordan dette fungerer, sier Hasselø.

I tillegg til norske bøker, filmer og leker, har biblioteket også et stort utvalg i engelskspråklige bøker. Og for alle som vil lære seg språk finnes også et utvalg av ulike språkkurs her. De har også mulighet til å skaffe andre ting.

– Flott at vi har et sånt tilbud som biblioteket, som er åpent for alle og gratis å bruke. Men det er en liten utfordring å klare å «huke tak i» tilflytterne, sier biblioteksjef Anne Skjeggestad.

Skal ha småbarnstreff

Biblioteket starter også med småbarnstreff på formiddagen hver tredje onsdag. Dette er for alle, og det første treffet blir den 12. november.

– Da inviterer vi småbarnsforeldre til å ta med seg ungene hit, så kan de ta en kaffekopp mens ungene leker seg. Med unntak av lesesalen, er det ikke lenger slik at det må være stille i et bibliotek, smiler Skjeggestad.

Mange sitter hjemme med små barn i alderen 0–6 år om dagene, så målet er å få disse hit for å treffe andre.

Biblioteket, med Hasselø i spissen, har også jobbet med å utarbeide en liste over 100 ting som gjør at folk blir bedre kjent med kommunen og landet ellers. Her finner vi blant annet forslag til bøker, filmer og hobbyer, med mer.

– Vi skal trykke dette opp til et hefte, og håper det skal bidra til å gjøre folk litt nysgjerrige, både på hva biblioteket har, og andre ting i Surnadal og Norge, forteller Hasselø.