Det er gått fem måneder siden Steinar Wirum anket Miljødirektoratets avslag på erstatning for tapt beirett i Grasdalen inn for Miljøverndepartementet. Han har fortsatt ikke hørt noe fra departementet. Det mener den mangeårige sauebonden vitner om en arroganse han ikke akter å godta.

– Det kan se ut som om departementet legger opp til en utmattelsestaktikk i håp om at jeg skal gå lei. Da tar de feil. Mandag sendte jeg brev til Sivilombudsmannen der jeg ber de ta fatt i saka. Departementet har plikt på seg til å svare. Det har de ikke gjort, og det godtar jeg ikke.

Krever millionbeløp

Det var i august i fjor Trude og Steinar Wirum sendte kravet om erstatning for tapt beite i Grasdalen. De to krever 4,3 millioner kroner i engangserstatning for varig tap av beite grunnet rovdyrsituasjonen i området. Grasdalen kan ikke lenger brukes som beiteområde på grunn av de store rovdyrtapene. I det opprinnelige kravet til departementet skriver Wirum at dersom staten sørger for å redusere rovviltforekomsten i området slik at Grasdalen igjen kan brukes som utmarksbeite, krever han 580.000 kroner årlige erstatningskroner fram til dette er gjort.

– Arrogant

Etter flere måneders ventetid kom avslaget fra Miljødirektorat tidlig i sommer. Wirum anket, men har etter fem måneder ikke hørt et pip fra departementet.

– Jeg synes det er utrolig arrogant at de ikke kommer med et svar inen rimelig tid. derfor setter jeg Sivilombudsmannen på saka.

Glad for Sp-forslag

– Dersom avslaget blir stående kommer jeg til å vurdere rettssak. En slik sak kan ikke jeg som pensjonist kjøre alene. Blir avhengig av støtte både fra saueavlslaget og bondelaget. Det blir i tilfelle en prinsippsak som vil få betydning for flere. Stortingsrepresentant Marit Arnstad i Senterpartiet leverte nylig et dokument 8-forslag i Stortinget der det blir presisert at det er storsamfunnet som skal bære de økonomiske kostnadene av rovdyrpolitikken. Ikke den enkelte næringsutøver. I forslaget fra Arnstad pekes det på at de som opplever beitenekt eller andre restriksjoner som gjør at de ikke kan drive normalt, skal ha samme erstatningsvern som folk som påføres tap ved arealvern. Med beitenekt avskjæres bøndene fra å bruke sin egen eiendom.

Steinar Wirum er glad for forslaget fra Arnstad som har partikollega Geir Pollestad som medforslagsstiller. Også bondelaget forventer at regjeringa støtter forslaget.

_ Sauenæringa er sterkt truet. Det bidrar regjeringa sjøl til med å høyne kravet for momskompensasjon fra 50.000 til 150.000 kroner. Man må ha 100 vinterfora sau for å nå opp i en slik omsetning. I Sunndal er det bare tre buskaper over en slik størrelse. Resultatet blir at folk slutter og at kulturlandskapet gror igjen, sier Wirum.