If skadeforsikring er dømt til å betale en jente fra Sunndal 671.000 kroner i erstatning for halebensbrudd i gymnastikktime på Sande skole. Dette sier Frostating lagmannsrett i en dom av 12. november.

Hendelsen skjedde i 2008 på Sande skole i Sunndal. I en gymtime der det blei spilt stikkball stanga læreren inn i den da 11 år gammel jenta (endra i henhold til fakta. Tidligere sto det at jenta stanga inn i læreren). Hun blei truffet i ansiktet, datt i gulvet og føyk inn i en usikra radiator og brakk halebeinet.

Foreldrene til jenta gikk til sak, men tingretten frikjente IF og skole da saken blei behandla der. Foreldrene til jenta anka saken inn for lagmannsretten.

Frostating lagmannsrett mener det var uaktsomt av læreren på 1,90 og 90 kilo å delta i stikkballspillet med de langt mindre og lettere elevene. Et flertall i lagretten mener både skole og lærer burde forstå at skjevforholdet kunne representere en fare for skade på elevene.

Lagmannsretten dømmer på bakgrunn av denne uaktsomheten IF som skolens assurandør til å betale den nå 18 år gamle jenta skadeerstatning.

Det hører med til historien at det tok jenta nesten ett år å få fastlegen hennes til å forstå at hun kunne ha en skade i halebeinet og få henvist henne til røntgen. Røntgenbildene viste da brudd på halebeinet og feilstilling på beinet.

På bakrunn av dette er jenta kjent 19 prosent invalid å må ha spesialtilpassede møbler. Det blei søkt om pasientskadeersatning, men det blei avvist og anke til Pasientskadenemnda førte heller ikke fram.

Derfor var også pasientskadenemnda en del av søksmålet i Tingretten, men pasientskadenemnda blei der frikjent og var ikke en del av anken som endte med erstatning til jenta.