Eivind Reiten leder et utvalg som blant annet foreslår å skille nettdelen og produksjonsdelen i norske kraftselskaper. Utvalget mener færre og større nettselskaper, der også private aktører kommer med på eiersida vil gi stordriftsfordeler i driften av strømnettet som på sikt vil gi billigere strømpriser til forbrukerne.

– Målet med denne reformen er billigere strøm til forbrukerne. I dag et viktig sosialdemokratisk prinsipp, sier rådgiver Bjarne Håkon Hanssen i First House.

Reiten og Hansen mener det lokale aspektet som var viktig den gang da kraftselskapene blei etablert og fikk konsesjoner ikke er like viktig lengre. Den gang var nærhet til produksjon og rask uttrykning ved strømbrudd viktig. Produksjonen vil med reformen foregå lokalt som før. Men om produksjonsledd og nettselskap splittes opp i framtida for å gi færre og større nettselskaper som gir stordriftsfordeler, vil også mange av de lokale kraftselskapene som Svorka ramle sammen fordi mange av de 70 ansatte i Svorka er knyttet så sterkt opp mot nettdelen av selskapet.

– Blir reformen gjennomført i en slik grad at Svorka nett ender opp i et midtnorsk nettselskap, vil det bety slutten for Svorka som sådan, sier direktør Hallvard Fjellvær i Svorka.

I sin analyse av Stortingets posisjon i forhold til den foreslåtte reformen tror Bjarne Håkon Hanssen den kan bli vedtatt til store deler. Han tror kampen vil stå om det å splitte kraftselskapene i deler. LO er imot denne delen av utvalgets innstilling. LO ser det som et ledd i en kamp mellom offentlig og privat eierskap. Hansen tror dette vil smitte over på Arbeiderpartiets holdning. Senterpartiet vil neppe gå inn for å svekke kommunenes innflytelse over kraftselskapene og Venstre er tilbøyelig til å være enig med Sp. KrF kan også komme til å følge sentrum. Dermed ender Hansens analyse med at det ikke er flertall i Stortinget for denne delen av innstillingen, som da vil være redningen for selskap som Svorka. Men, det er et men.

EU press

– Er funksjonsskille en del av EU sin tredje markedspakke, vil ikke Arbeiderpartiet ta noen kamp mot innføring av et EU direktiv, og dermed kan også funksjonsskillet komme, sier Hansen.

Daglig leder Knut Lockert i distriktenes energiforening (Defo) er enig med mange av analysene til Bjarne Håkon Hanssen. Men han er uenig i at innføring av EU sin tredje markedspakke vil inneha noe som helst krav om funksjonsskille.

– Ingen av de analysene vi har gjort tyder på det, så jeg er kritisk til Hansens analyse på det punktet, sier Lockert.

Tror på Svorka

Ordfører Lilly Gunn Nyheim velger å se positivt på Svorkas posisjon om reformen blir vedtatt. Hun tror Svorka på grunn av sin regionale størrelse kan stå som eneaktør som netteier. Debatt om en sammenslåing av Nesset Kraft, Svorka og Sunndal Energi for å skape en sterkere regional netteier, er hun derfor ikke beredt til å ta nå.

– Vi står litt på samme sted med kommunereform og kraftreform Surnadal og Svorka. Vi går en spennende tid i møte, sier hun.