Både Vegdirektoratet og Telenor strammer nå inn på sine rutiner etter at flere nye, større riksvegtunneler har vært nødt til å åpne uten at mobiltelefonsambandet er kommet på plass.

Det melder Våre Veger.

De to siste som åpnet mobilløse var Oppdøls­strandtunnelen på riksveg 70 (7,5 kilometer) og Vågstrandstunnelen på E136 (3,7 kilometer). Prosjektlederne, henholdsvis Per Bjørn Gjelsten og Halgeir Brudeseth, gir overfor Våre Veger uttrykk for ikke så rent liten frustrasjon over at mobil­telefonsambandet ikke er på plass når alt annet er ferdig, til tross for varsling i god tid.

– Fra Vegvesenets side er det et ønske om at mobiltelefonsambandet fungerer like godt inne i en tunnel som utenfor, slik at service­nivået er det samme når en kjører inn i en tunnel. Vi ønsker ikke at trafikantene endrer­ kjøreadferd eller mister oppmerksomheten på veg inn i en tunnel fordi de opp­lever forandringer i dekningsforholdene. Det kan skape farlige trafikksituasjoner, sier sjefingeniør Arild P. Søvik i Vegdirektoratets veg- og transportavdeling til Våre Veger.

– Mobiltelefonen kan også ha betydning for sikkerheten inne i tunnelen. Vi ønsker jo at nødtelefonene skal brukes når det skjer en hendelse i en tunnel, men kan ikke underslå at mobiltelefonen også brukes til varsling, sier han.

Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor opplyser til Våre Veger at mobiltelefonsambandet i Oppdølsstrandtunnelen nå er kommet på plass og at Vågstrandstunnelen vil få mobiltelefonsamband i løpet av 2015.