Mat må en ha, og i matbutikkene er det mange som haster rundt for å finne pålegg, middag, de rette godsakene og tilbehøret nå de siste dagene.

I Eidsvåg har kjøpmann Ingolf Arseth det travelt for tida. Store paller med varer ankommer og skal ut i butikkene. De siste dagene før jul forventes det å komme mye folk som skal gjøre de siste innkjøpene før selveste julaften og påfølgende helligdager.

– Dagligvaren får den siste handelen før juledagene. Det er de siste dagene det er størst press i matbutikken, sier Ingolf Aarseth.

Han har en oppfatning av at folk sikrer seg julemiddagen ganske tidlig, mens melk og annet får vente. Butikken har, som mange andre, åpent de to siste søndagene før jul.

På kafeen lukter det deilig julemat, og Aarseth kan konstatere at stedet er en sosial faktor både i butikken og i området for øvrig. Kafé har han drevet med siden slutten av 80-tallet. Han mener det har en betydning for butikken, men at det ikke er noen gullgruve.

Investert mye

Det blir ikke mye ferie på kjøpmannen, det er nok bare 1. juledag han tar fri, resten av jula og året jobber han. Spesielt rett før og i jula er det travelt.

– Det er livet mitt dette, jeg må passe på det jeg har.

Aarseth er glad for at Eidsvåg har sommertrafikken, den er viktig, i tillegg til julehandelen. Eidsvåg ligger slik til at mange stopper opp i sentrum på veg til det ene eller andre. Kjøpmannen mener at dess flere butikker i Eidsvåg, dess mer liv og kunder vil tiltrekkes stedet. Flere har lagt ned sine virksomheter de siste årene, og Aarseth kan konstatere at det er tøft å drive butikk.

Mange handler på nett

– En konkurrer med netthandelen. Hvis en ikke er medlem av kjede må en også ordne alt sjøl. Hvis kjeder skal etablere seg her, må de vurdere hele området og sammenlikne med andre områder, sier Aarseth, som er leder av Eidsvåg handelsforening.

– En vil kanskje merke på sikt at noe er lagt ned og at en må til andre steder for å skaffe seg sko, sportsutstyr og klær. Jeg hører en del drar til Trondheim for å handle. Håpet er at butikkene i Eidsvåg utfyller hverandre og at mange finner det totale utvalget verdt å komme hit for.

Han understreker at det er flere butikker som har valgt å investere voldsomt og som holder stand.

– Europris, Bunnpris og Monter har brukt store summer på å oppgradere. Dette skal tjenes inn igjen. Det er bare å brette opp ermene og stå på.

Økning i Surnadal

På Amfi Surnadal kan senterleder Lorentz Sæter konstatere at folk handler noe mer til jul i år enn i fjor.

– Julehandelen har økt med 3–4 prosent foreløpig i desember i år, i forhold til i fjor. Det har dermed vært en liten økning, som forventet. Uke 49 var veldig bra, mens i uke 50 var det litt nedgang, så er vi spent på denne uka her. Neste uke får vi en ekstra handledag i forhold til i fjor og det blir positivt for julehandelen, det kan telle godt med, sier Sæter. Nå ønsker senterlederen seg mer snø, slik at salget av ski- og sportsutstyr tar av.

– Vi skulle hatt mer snø, det virker inn på salget av denne type varer. Det er generelt i hele landet at det er en liten tilbakegang på ski- og sportsutstyr, og det har sammenheng med været.

Stor konkurranse

Sæter erkjenner at senteret har en konkurrent i Amfi Orkanger:

– At de har blitt en sterk konkurrent må vi bare innse, men jeg tror det kommer til å stabilisere seg når nyhetens interesse er over.

– Har dere noen aktiviteter for å øke pågangen på senteret?

– Vi hadde julegrantenning 29. november og det trakk folk, ellers har vi litt musikk og annet i senteret. Kommende lørdag kommer Tiger Garte og signerer sin nye bok. Da har vi utvidet åpningstid, samt at vi også har åpent søndag, slik som forrige helg.

Sæter kan videre opplyse at salget hittil har økt med fire prosent totalt i år.

Liv i Sunndal

På Amfisenteret i Sunndal er det liv og røre av folk som handler gaver, mat og klær. På kafeene sitter folk og koser seg med mat. I butikkene går folk rundt og finner varer. Senterleder Bergsvein Brøske konstaterer at julehandelen i desember er ganske likt fjorårets handel.

– Vi ser det ikke helt klart før vi får med oss denne uka her. I fjor var det litt tilbakegang denne uka her. Men vi er absolutt i rute nå.

Brøske sier det har vært et litt spesielt år med nyåpning av flere andre butikker på Sunndalsøra.

– Uansett ser vi at Sunndal holder stand som det regionale handelssted. Spesielt for folk bosatt i området Nesset, Oppdal og Tingvoll er det attraktivt. For mange framstår Sunndal som en aktiv handelsplass. Vi er kjempeheldige med at vi har så bra kafeer her. Det er positivt. Kafeene er vesentlige bidragsytere i senteret, og element som teller positivt med. Mange stopper på grunn av kafébesøk.

Søndagsåpent

– Har dere noen aktiviteter for å trekke folk?

– Ja, vi har søndagsåpent tre søndager før jul. De første var litt rolig, det var kanskje litt for lenge til jul da, men det øker på. Vi har hatt juleverksted og julenissebesøk. Vi har også hatt besøk av Tredal skole som har sunget sanger.