I en reportasje i tirsdagens utgave av Adresseavisen uttaler eiendomsinvestor og styreleder Knut Steinar Olsen i Sparebank1 Nordvest at Nordmøre må utrede hva de kan få ut av et nærmere samarbeid med Trøndelag.

– Vi kan ha mye mer ved å orientere oss nordover. Sammen med Trøndelag vil Nordmøre føle seg heime både historisk, språklig og kulturelt, sier Olsen.

Han mener det vil være en unnlatelsessynd om Nordmøre ikke utreder muligheten til å gå sammen med Trøndelag i en ny stor-region.

– Det er bedre å være en lillebror til Trondheim enn en halvbror til resten av Møre og Romsdal, fastslår næringslivslederen.

Sjukehusstriden

Det er den betente sjukehusstriden som har fått fart på diskusjonen rundt tilhørigheten på Nordmøre.

Ordfører Ståle Refstie i Sunndal er klar på at striden ikke må være utgangspunkt for en slik debatt.

– Jeg synes å se at Nordmøre rives både mot Nordmøre og Romsdal for tiden. Kommunereformen og en framtidig regionreform bidrar til å få fart på debatten. Jeg er ikke umiddelbart enig i at hele Nordmøre bør søke seg mot Trøndelag. Det er likevel slik at forrige gang regiondebatten gikk ble det her i kommunen sagt at vi heller vil være en del av en Midt-Norsk region eller en region med utgangspunkt i Vestlandet. I forbindelse med kommunereformen har vi også diskutert muligheten mot Oppdal. Det vil i tilfelle gjenstå å se hva det vil bety for fylkestilhørigheten.

Reftie sier han ikke liker dagens fogderigrense mellom Nordmøre og Romsdal. Han mener fogderigrensen er ødeleggende når det er strid rundt regionale saker, og hadde gjerne sett at Nordmøre og Romsdal ble en felles region der grensen går ved Romsdalsfjorden.

– Spennende prosess

Adresseavisens journalist i regionen, Tommy Fossum, har de siste årene skrevet mye om kommunereformen.

- Innen noen år er Norgeskartet tegnet på nytt. Det er en spennende prosess å følge tett, sier Fossum, som i flere år fulgt spesielt godt med på utviklingen i Midt-Norge.

- Kysten er den store vinneren med olje, gass og oppdrett, mens indre deler av landet har det generelt tyngre med færre jobber og befolkningsnedgang. Dette gir store utfordringer for mange innlandskommuner, der det kreves kanskje ekstra ambisiøse politikere og andre med visjoner for 50 år framover i tid.

Det var Fossum som skrev tirsdagens artikkel i Adresseavisen om at Nordmøre vil utrede giftermål med Trøndelag og der fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, hilste nordmøringene velkommen.

- Det er sterke krefter på Nordmøre som vil utrede et langt tettere samarbeid med Trøndelag med Trondheim som regionhovedstad. Uryddighetene på tampen av lokaliseringen av sykehustomta er årsaken til at dette komemr opp nå, men jeg tror at det ikke er sykehusstriden som avgjør. Hvor man føler mest tilhørighet og tror på den beste utviklingen må hver enkelt kommune finne ut av i ro og mak. Jeg tror alikevel mange har undervurdert kristiansunderne og befolkningen på ytre nordmøres harme over at byen og Nordmøre taper slagene om de statlige arbeidsplassene til fordel for Romsdal og Sunnmøre. Det er dette som provoserer.

Rindal er på full fart på vei over til Trøndelag, men Fossum blir ikke overrasket om flere følger etter, i alle fall på noe sikt.

– Overrasket

– Selv blir jeg overrasket over at scenarioet med en Midt-Norsk region med Nordmøre ikke er drøftet i Sunndal. Enkelte politikere kvakk til da de så kartet med Trøndelags-fylkene og Nordmøre i Adresseavisen i går. Da undervurderes en del av strømningene som nå skjer, tror jeg.

Fossum ønsker ikke å uttale seg om hvordan han tror de nye kommunegrensene vil se ut i Drivas region.

– Det blir spennende å følge prosessen.