I Halsa går mange eldre på kurs for å lære seg bruk av nettbrett.

De gamle er eldst, heter det. Og det stemmer nok, men når det gjelder nettbrettkurset som pågår i Halsa for tida, er det de unge som er «eldst». For her er «lærerne» ungdommer, mens «elevene» er eldre som ønsker å utvide horisonten.

Tilbudet ble opprettet i fjor høst i regi av Halsa Frivilligsentral, etter at mange hadde etterspurt et sånt nettbrettkurs.

– Kurset baserer seg på frivillighet, og vi fikk med to ungdommer fra Halsa ungdomsråd til å være kursholdere, forteller leder ved Halsa Frivilligsentral, Tove Karin Halse Lervik.

Kurset er omtrent gratis for deltakerne, de betaler kun en symbolsk sum for å dekke sånt som kaffe og noe å bite i. Sjøl om Frivilligsentralen har regien på kurs og opplegg foreløpig, ser ikke Tove Karin bort ifra at dette kan bli sjøldrivende etter hvert.

– Det er litt av tanken bak Frivilligsentralen det; å sette i gang aktiviteter som senere kanskje kan bli sjøldrevne, sier hun.

Ivrige «elever»

Kursholderne er altså ungdommer, og deltakerne er de som har kommet litt oppi åra og som har lyst til å lære seg å bruke nettbrett.

– Vi startet i november i fjor og hadde fem slike kursdager før jul, forteller kursholderne Magnus Hendseth (15) og Lina Vatten (21).

I fjor var det 17 deltakere på kurset, og nå på nyåret er fortsatt 13 av disse med.

– Det viste seg fort at de aller fleste var ivrige etter å fortsette, så derfor ble tre nye kursdager satt opp nå i år, forteller Halse Lervik.

Dette er kursdag nummer to for året, så førstkommende mandag blir den siste kursdagen foreløpig. Hvorvidt det blir enda flere framover er ikke helt avgjort enda.

– Det kommer vel litt an på dem som er med på kurset det. Dersom kursdeltakerne har lyst til å fortsette med dette, så stiller vi opp vi, smiler Lina og Magnus.

Steg for steg

Her lærer de alt fra det helt enkle og grunnleggende, som å slå på nettbrettet og slike ting, til mer avanserte ting.

– Nå har vi kommet så langt at vi går litt dypere og lærer dem litt om ulike program, bruk av internett, med nettbank, kamera og ellers litt forskjellig, forklarer Lina og Magnus.

Og for at alle skal få med seg det de lærer bort, tar de alt steg for steg, bruker storskjerm til å formidle, samt at de gir individuell hjelp undervegs.

På spørsmål om hvorfor de har meldt seg på, svarer de godt voksne kursdeltakerne litt ulikt.

– Nysgjerrigheten det vet du, vi må jo følge med i tiden og holde oss oppdaterte, ler en dame.

Mange har aldri tatt i et nettbrett før de startet på kurs, men flere sier de har pc og bruker denne til litt forskjellig. Enkelte er også på Facebook, men ikke alle.

Det sosiale er viktig

Midtvegs i kursdagene har de pause med kaffe og noe godt å bite i. Dette er minst like viktig som det faglige, ifølge «elevene».

– Ja, det sosiale er kjøle viktig, understreker Johanne Valsø Lervik, som fyller 80 år om en måneds tid i likhet med «eleven» ved siden av; Norolf Gulbrandsen.

De forteller begge at de har pc heime, men at de kunne lite eller ingenting med nettbrett før de begynte på dette kurset. Datamaskinen bruker de mest til banktjenester.

– Man er snart helt nødt til å ha data og nettbank nå, og det er verst for oss som er eldre dette, fastslår Norolf.

Johanne synes at utviklinga går så fort nå, at en nesten ikke rekker å henge med lenger, enten en er gammel eller ung. Men hun setter pris på at de får bli med på slike kurs som dette og får mulighet til å lære.

Trives på kurs

I likhet med de andre i rommet skryter også Johanne av de unge kursholderne.

– De er så flinke begge to, og det er så utrolig artig å være her. Det er både sosialt og lærerikt, sier hun.

Både Johanne og Norolf bor i Valsøyfjorden og kjører bil derfra til kommunehuset på kursdagene.

– Vi har jo ingen buss å sette oss på her, men enn så lenge kjører vi bil begge to, og det er vi veldig glade for, smiler Johanne.

Men så må de alle konsentrere seg idet undervisningen starter. Først med litt repetisjon av sånt som alarmer og klokker. Lina forklarer litt om ulike tegn og funksjoner, og minner om at alarmfunksjonen kan være god å bruke til sånt som eggkoking.

– Og stoppeklokka kan være god å ha for eksempel hvis dere skal springe om kapp, smiler hun.