Rovviltnemnda i region 6 Midt-Norge fattet den 12. november 2014 vedtak om kvoten for kvotejakta på gaupe i 2015. Nemnda vedtok da en startkvote på 22 gauper i Nord- og Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal.

Av de 22 dyrene kan maksimalt fire være voksne hunngauper innenfor yngleområdet. Utenfor yngleområdet er det ingen hunndyrkvote. Nemnda har også en reservekvote på 3 dyr, hvorav ett kan være en voksen hunngaupe.

Det går mot fortsatt kvotefri jakt i Møre og Romsdal, bortsett fra i kommunene Halsa, Tingvoll, Rindal, Surnadal, gamle Aure og den delen av Sunndal kommune som ligger nord for elva Driva.

Totalt for hele landet er det åpnet for uttak av 87 gauper under årets kvotejakt. Maksimalt kan det tas ut 32 voksne hunndyr.

Ikke endelig avgjort

Kvotevedtakene som rovviltnemnda gjorde i november ble påklaget av blant andre Naturvernforbundet.

Naturvernforbundet har klaget på samtlige gaupekvoter fra rovviltnemnda i region 6 de siste åra. De er ikke enig i at en fremdeles skal kunne jakte uten kvote i deler av Møre og Romsdal.

Under klagebehandlingen i desember opprettholdt Rovviltnemnda enstemmig vedtaket fra november, og nå er det opp til Klima- og miljødepartementet å fatte en endelig avgjørelse. I de tre foregående år har Naturvernforbundet fått medhold i klagene hos Klima- og miljødepartementet, slik at kvotene har blitt redusert.

– Departementet sluttbehandlet klagene i forrige uke, men har ikke fattet endelig vedtak enda. Vi avventer derfor departementets avgjørelse og vil komme med informasjon så snart den kommer, opplyser viltforvalter i Møre og Romsdal, Astrid Bustad.

Bestandsmålet er nådd

Bustad synes det er synd at behandlinga i departementet tar så lang tid, men inntil videre er det vedtaket som allerede er fattet som gjelder.

– Altså fri jakt i søndre del av fylket, og kvote på tre dyr i kvoteområdet, derav maksimalt ett hunndyr, forteller hun.

Rovviltregion 6 har bestandsmål på 12 årlige ynglinger av gaupe (familiegrupper). For gaupe ligger region 6 nå godt over bestandsmålet, så hovedutfordringen vil ifølge Rovviltnemnda ligge i å holde bestanden stabil rundt bestandsmålet.

I løpet av fjorårets kvotejakt ble 70 dyr tatt ut, av totalkvoten på 79 dyr. Sju av disse i region 6, der kvoten var elleve dyr. 23 av de 70 dyrene var hunndyr,

Kvotejakta starter 1. februar og varer til og med 31. mars. Hvis kvoten fylles før, så avsluttes jakta