Økonomisjef Trond Håskjold og rådmann Knut Haugen har fjorårets regnskapstall klare. De viser at  Surnadal kommune kom ut med et netto driftsresultat på minus 5,223 millioner kroner. Haugen og Håskjold viser begge til at det i utgangspunktet var budsjettert med 1,1 millioner kroner i minus. Undervegs ble det gjort politiske budsjettreguleringer på 4 millioner. I dette ligger blant annet økte midler til helsesektoren. Dermed kom minusresultatet på vel 5,2 millioner.

– I det store og hele har etatene vært dyktige på budsjettdisiplin. De aller fleste holder seg innenfor en skala fra 97 til 103 prosent av det de budsjetterte med. Minusresultatet tilsvarer rundt én prosent av bruttobudsjettet som nærmer seg en halv milliard kroner.

– Tjenester koster

Rådmannen hadde gjerne sett at kommunen kom ut i pluss, men viser til at det koster å opprettholde et godt tjenestetilbud. Med dagens struktur er det vanskelig å drive rimeligere.

– Vi fikk også en nedgang i skatteinntektene på rundt 2 millioner kroner i 2014. Det er en del ytre forhold som har påvirket resultatet.

Har penger på fond

Surnadal kommune er blant dem som har spart opp godt med penger fra tidligere overskuddsår.

De samlete fondsmidlene er på 37,8 millioner, derav 35,3 millioner i rentefond. Merforbruket er allerede er finansiert ved bruk av fondsmidler. Etter bruken av fond står kommunen med et mindreforbruk på kr 2,185 mill. Dette er penger som politikerne kan putte tilbake i fondet, eller disponere til andre ting i 2015.

Rentefondet er bygd opp med tanke på at rentenivået kan øke igjen. Surnadal kommune hadde ved årsskiftet ei lånegjeld på 404,7 millioner kroner. En renteøkning på et par prosentpoeng vil dermed gjøre et kraftig byks på driftsutgiftene.

De totale driftsutgiftene i kommunen kom i fjor på 493.436 millioner kroner. Driftsinntektene kom på 486.474 millioner. Finansinntektene kom på 8.57 millioner, mens finansutgiftene var på 26.147 millioner kroner.

Klar forbedring

– Totalt sett er vi fornøyd med resultatet ut fra opprinnelig budsjett. Det er en klar forbedring fra 2013 da vi kom ut med et underskudd på 12,8 millioner kroner.

–Hva med 2015?

–Vi har lagt opp til et nullresultat. Det krever at vi må snu litt på skuta, sier Haugen.