De politisk oppnevnte medlemmene i arbeidsgruppa som har utredet framtidas tjenestetilbud innen pleie og omsorg i Nesset, mener det vil være klart best for brukerne å plassere en demensavdeling i Eresfjord.

Tirsdag skal utvalget for helse, oppvekst og kultur ta stilling til hvor de mener det skal bygges ny demensavdeling og hvor de nye omsorgsleilighetene skal plasseres. Som det kom fram i fredagens Driva ønsker administrasjonen å bruke lokalene som blir ledig når korttidsavdelinga legges ned, til institusjonsplasser og dagsenter for demente. Administrasjonen ønsker i tillegg å bygge 16 nye omsorgsleiligheter på tomteområdet der Telebygget i dag står.

Aina Remmen og Karianne Rindli har representert hovedutvalget i arbeidsgruppa. De går begge for en annen løsning enn det administrasjonen tilrår.

– Når det gjelder demens er vi klare på at en ombygging av trygdeheimen i Eresfjord vil være en mye bedre løsning enn å bygge ut demenstilbudet på NOS. Argumentasjonen til administrasjonen holder ikke mål. Dårlig kollektivtilbud for de pårørende blir brukt som argumentasjon mot Eresfjord. Det blir videre feil å hevde at fagmiljøet svekkes ved å flytte demensavdelinga til den tidligere trygdeheimen. Dette blir en avdeling med 16 institusjonsplasser pluss dagsenter med rundt 40 ansatte. Vi kan ikke se at det finnes gode argumenter for ikke å velge Eresfjord. De demente får større ro i hverdagen der, samt at de får god plass for tilrettelagte aktiviteter ute, noe som vil øke deres livskvalitet betraktelig. Turer i nærmiljøet med kafe og butikk er også fullt mulig.

Remmen og Rindli mener videre at det vil være bedre å bygge ut omsorgsleiligheter i lokalene som blir ledig ved å legge ned dagens korttidsavdeling og flytte demens til Eresfjord, enn å bygge nye boliger på tomta der Telehuset i dag står. De mener argumentasjonen om bratt tilkomst ikke er relevant da fremtidens eldre er i bedre form og kanskje vil se på den lille bakken opp mot NOS som en utfordring heller enn et problem.

– Andre sentrumstomter har vært vurdert, men de er uaktuelle av ulike årsaker. Dersom tomta der Telebygget i dag står velges, vil det måtte bli et bygg i minst tre etasjer som skal romme hjelpemiddelsentral, hjemmehjelpstjeneste, garasjer og 16 omsorgsboliger. Vi kommer til å argumentere sterkt for at vår løsning er den beste under tirsdagens møte i hovedutvalget, sier Remmen. Kommunestyret skal ta stilling til saka seinere i mars.