8. marskomiteen står bak markeringen av den internasjonale kvinnedagen 8. mars i Sunndal.

– Før har vi hatt det på kulturhuset, men nå gjør vi en endring og tar det på Øra Kafè. Vi får se om det trekker mer folk, sier Anne Grete Kjelstad, en av komiteens medlemmer. Resten av komitémedlemmene er Line K. Smisetfoss, Oddrun Aarflot, Arve Baade, Anisa Adam, Jonny Meland og Jo Inge Nes.

– Det er to fra Ap, to fra Sv og to fra LO Indre Nordmøre som er med, sier Kjelstad.

– Jubilerer i Sunndal

I Sunndal jubileres det; da det er 40 år siden 8. mars-markeringen startet opp. I år er det også 100 år siden den internasjonale kampdagen for kvinners rettigheter ble vedtatt på et kvinnemøte i København. Den gangen var det stemmerett for kvinner som var den store kampsaken. 8. marskomiteen slår fast at mange rettigheter er vunnet siden den gang, rettigheter man i dag tar som en selvfølge, men at dagen i dag fremdeles er viktig fordi det er andre saker som står i fokus.

– I år er kampen for likelønn en av hovedsakene i forkant av årets tariffoppgjør. Fortsatt tjener kvinner i gjennomsnitt rundt 15 prosent mindre enn menn, sier komiteen.

– Det bør være en selvfølge med likelønn for samme arbeid og for folk som har samme utdannelse, men det er ikke slik overalt. De fleste topp- og lederjobber innehas også av menn. Hvorfor? Er det slik at kvinner ikke vil i disse posisjonene, eller foretrekkes det menn? Det må vi finne ut mer av og det bør legges mer til rette for at kvinner går inn i lederstillinger. Kvinner må også få fast jobb og full stilling om de ønsker, så de kan forsørge seg selv og ha forutsigbarhet i hverdagen.

– Skjønnhetstyranni

Kjelstad snakker også om skjønnhetsidealet, som hun mener skaper mye press og stress for jenter og kvinner:

– Det er for mye fokus på utseendet, og for unge jenter er dette vanskelig å forholde seg til. De føler det store presset på at de må se slik og slik ut, og ikke veie ett gram for mye. Når de ikke greier å leve opp til idealet kan det resultere i dårlig sjølbilde og dårlig selvtillit. Reklamene viser radmagre og svært vellykkede kvinner. Det er uvanlig å se normale kvinner i reklamene. Dette er ikke bra. Det fokuseres også for mye på lettkledde damer i reklamer, sier Kjelstad.

8. marskomiteen har opprettet en egen Facebookside der de vil legge ut ulike paroler; saker det er viktige å jobbe for.

Hovedtalere

Hovedtaler på Øra kafé den 8. mars blir Kirsti Bergstø (Sv), født 1981, fra Finnmark, som har vært innvalgt for SV på Stortinget siden 2013. Der er hun medlem i arbeids- og sosialkomiteen. Hun var leder i Sosialistisk Ungdom (SU) 2006–2008, etter å ha vært medlem av sentralstyret siden 2002. Den 1. februar 2010 ble hun tildelt rollen som nestleder i Kvinnepanelet 2010. Bergstø ble den 26. november 2010 utnevnt til statssekretær for Audun Lysbakken i Barne-, familie- og inkluderingsdepartementet. Den 5. mars 2012 trakk Bergstø seg som statssekretær, etter at Lysbakken hadde tatt ansvaret for brudd på habilitetsreglene ved bevilgninger. Hun kommer fra Nesseby i Finnmark, og er utdannet barnevernspedagog fra Høgskolen i Finnmark.

Appellant er Ina Libak fra Auf, som er fra Averøya og bor i Oslo. Hun er tredjekandidat til fylkestinget i Akershus, og studerer til å bli sosionom.

– Hun var også på Utøya 22. juli, sier Kjelstad.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Det blir salg av kaffe og kaker.

– Det blir mye bra underholdning av lokale krefter, deriblant Krokusproduksjoner, som vil vise utdrag av forestillingen Identitet, samt Hanna Wergeni og Rikke S. Sørdahl som kommer med sang og monolog.