600 innbyggere fra 16 år og oppover ble spurt i en kretsbasert spørreundersøkelse over telefonen mellom 23. februar og 3. mars i år. Geir Vinsand i NIVI Analyse AS la fram resultatene i kommunestyremøtet onsdag.

Vinsand forteller at sunndalingene har en meget uvanlig sterk steds- og kommunetilhørighet, faktisk den sterkeste i landet.

- Flertallet er mot kommunesammenslutninger og det gjelder i alle kretser. Over halvparten av de spurte er i mot. Av de 12 kommunene vi har hatt slike undersøkelser i er Sunndal en av fire som er mot kommunesammenslåing. Hovedbegrunnelsen for at sunndalingene ønsker å stå alene er at de mener Sunndal er stor nok, at kommunen har et solid befolkningstall, at Sunndal er en regional kraft og at det ikke er Sunndal som har hovedutfordringer i denne delen av landet, sier Vinsand.

Det er de unge som er mest i mot kommunesammenslåing.

35 prosent er for kommunesammenslåing. Hvis man først skal slå seg sammen med noen, er det Nesset, Tingvoll, Oppdal og Surnadal som skiller seg ut og som anses som mest aktuelle, i den rekkefølgen. 36 prosent mener Nesset er mest naturlig å slå seg sammen med.

Samtidig har innbyggerne foreslått totalt over 20 forskjellige konstellasjoner.

Kan få komme til Sunndal

- Noen ser fordeler med kommunesammenslutninger. Det er et massivt flertall blant innbyggerne at hvis naboene til Sunndal har et behov for å slå seg sammen med Sunndal, skal de få det. De har geografisk solidaritet og ønsker naboer velkommen! Hvis de ligger flate rundt Sunndal skal de få komme. De er veldig gjestfrie i Sunndal!

Innbyggerne er også klare på at de ikke ønsker seg til Trøndelag, men at Nordmøre må tilhøre Møre og Romsdal fylke. 60 prosent ønsker det sistnevnte.

- Innbyggerne er først og fremst nordmøringer! Trøndelag er ingen konkurrerende regional identitet.

Ja til folkeavstemning

Vinsand forteller at innbyggerne er opptatte av at det skal være en åpen prosess de kan delta på, med folkemøter og informasjon i pressen. Hele 94 prosent sier ja til folkeavstemning.

- De vil ikke ha en prosess bak lukkede dører, der man kommer og sier etterpå at slik blir det! De vil ha en aktiv dialog.

Undersøkelsen gav også rom for mer detaljerte forslag.

- Innbyggerne er ganse kirugiske i språket, for eksempel kutter noen ved Meisingset og parterer Nesset kommune ved å si at kommunene bør deles mellom Rauma, Molde og Sunndal, sier Vinsand. Andre spesifikke forslag fra innbyggere var å ta en bit fra Tingvoll og Surnadal, gi fjellet til Dovre kommune og at Gjøra og Grøa kan slå seg sammen med Oppdal.

- Disse forslagene har ikke bred folkelig støtte.

Vinsand mener kommunene må være frampå i prosessen med kommunereform nå.

- Noen kommuner har gjort den tabben at de melder seg ut av kommunerformen. Det går ikke. Bare vent! 20. mars kommer stortingsmeldingen med oppgavefordeling på kommunene. Det er klart at store kommuner som blir regionale og funksjonelle får andre oppgaver enn de små.

Elevundersøkelse

Også Sunndal videregående skole hadde hatt en undersøkelse med sju spørsmål, der 235 deltok. Svarene viste at 59 prosent mener Sunndal bør bestå som i dag. 48 prosent tror en en kommunesammenslåing vil påvirke hverdagen. Hvis Sunndal skal slå seg sammen med noen, mener 42 prosent av elevene at Sunndal bør slå seg sammen med Oppdal, mens bare 14 prosent mener Nesset.

Les mer om saken i fredagens papirutgave av Driva.