Om halvanna uke reiser kulturskolebandet Døgnflue til Bulgaria for å holde konsert under en stor gitarfestival i byen Ruse.

Natt til mandag 27. april starter Døgnflue på reisen, sammen med kulturskolelærerne Rune Dalager og Alex (Lubomir Aleksandrov).

Bandmedlemmene som blir med er Trym Skogseth, Bengt Preben Svinvik, Vetle Kvande og Torstein Snekvik. Sistemann, Øyvind Glåmen, skal på 10-klassetur til Warsawa og må derfor melde pass.

Under en tre dager lang gitarfestival som arrangeres årlig i byen Ruse ved Donaus bredd helt nord i Bulgaria, blir Døgnflue det eneste rockebandet og det eneste utenlandske innslaget.

– Hvert år har de med ett utenlandsk innslag. I fjor hadde de besøk fra Berlin, og i år blir dette innslaget altså vi her fra Surnadal, sier Dalager. Han stepper inn for Glåmen under den nesten timelange konserten de skal holde tirsdag.

Døgnflue skal spille åtte låter, deriblant fire norske. Bulgarerne får blant annet høre Stage Dolls, DumDum Boys, DeLillos, Neil Young og Aerosmith. Et fint og blandet repertoar.

Kulturby

Det hele startet i juleferien, da Alex traff en gitarlærer han kjenner fra Ruse.

– Det var da de to kom opp med ideen om en slik kulturutveksling. I Bulgaria er det jo ganske annerledes enn her, der er det for en stor del klassisk som gjelder, forteller Dalager.

Alex, som er fra Bulgaria, kjenner folk, byen og kulturen, og vil fungere som guide for surnadalingene. For de håper å få med seg litt annet enn musikk også.

– Det blir nok mest musikk, men vi håper å få med oss litt annen kultur også. Ruse er ifølge Alex en veldig kulturell by som likner mye på Wien, blant annet med 1700-tallsinspirert arkitektur, forteller Dalager.

Spiller inn reiseutgiftene

Når de legger ut på reisa til Øst-Europa for å by på seg sjøl og rocken sin, er det med fly fra Værnes, via Amsterdam og til Bucuresti, og derfra videre med buss over grenseelva Donau og til Ruse.

– Fra Bucuresti i Romania er det bare en times tid med buss til Ruse, mot seks timer fra Sofia, forklarer Dalager.

En slik reise for seks personer koster en del, spesielt med tanke på alt utstyret som også må være med. Festivalarrangøren dekker kost og losji, mens Døgnflue sjøl sørger for å dekke reiseutgiftene gjennom spillejobber, blant annet under laksefestivalen.

Dette blir for øvrig det første bandet som i regi av Kulturskolen på Indre Nordmøre holder konsert utenlands.

– Det blir i alle fall både artig og spesielt å få ta med seg et kulturskoleband og reise til Øst-Europa for å vise fram det vi driver med, fastslår Dalager.