Da familien Sylte startet selskapet Sylte Gårdsslakteri for snart ti år siden fikk de et tøft utgangspunkt, da anlegget ikke var klassifisert til å kunne gi noen spesielle fordeler ved låneopptak. Det var for stort for enkelte vilkår, for lite for andre. De falt litt «midt imellom alt».

– Vi var ikke klassifisert som industri og ikke landbruk, ja verken fugl eller fisk, for å si det sånn. Vi var liksom midt imellom alt, forklarer Ola Sylte, som er en av eierne og driverne i selskapet.

Derfor tok de opp et risikolån med tøffe vilkår for å komme i gang, et lån som etter planen skulle omgjøres i et nytt langsiktig lån med langt bedre betingelser etter tre år. Men i mellomtida kom nye EU-regler og satte en stopper for dette.

Sånn ble den opprinnelige investeringsplanen forandret og dermed har slakteriet måttet fortsette å slite med dette dyre lånet fram til dags dato. Dette har ført til at drifta aldri har kommet ovenpå økonomisk, og derfor ser de nå konkurs som eneste fornuftige utveg. Den totale gjelda er på 3,76 millioner kroner, der Innovasjon Norge er største kreditor.

– Det kom nye regler som verken vi eller Innovasjon Norge kunne rå med, derfor fikk vi ikke utviklet oss som vi ønsket, forklarer Ola. Han legger til at Innovasjon Norge ellers har vist stor imøtekommenhet og strukket seg langt for å hjelpe.

– Eneste utveg

Tirsdag tok daglig leder Lars Sylte turen til Kristiansund for å levere oppbudsbegjæringen, altså en begjæring om konkursbehandling, og siden vil saken gå slag i slag videre på vanlig måte.

Lars er største aksjeeier i selskapet med 37,5 prosent, kona Bente og sønnen Ola eier 30 prosent hver, mens styreleder Ola Brandsnes eier 2,5 prosent av aksjene.

– Lånevilkåra ble altfor tøffe i lengden, så med alle de løpende kostnadene vi har her, så har vi ikke klart å betjene gjelda slik som vi skulle, forklarer Ola.

Alt inventar eier de privat, så det er kun selve slakteribygget som nå blir slått konkurs, altså selskapet Sylte Gårdsslakteri AS. Dette til tross for iherdig innsats og de utallige arbeidstimer og ressurser de har lagt ned i dette.

– Vi føler i alle fall ikke at det er innsatsen eller forsøkene det står på, så dette gjør vi for at det er eneste utveg. Alle parter som vi har rådført oss med, både Innovasjon Norge og andre, har også anbefalt oss denne løsningen, sier Ola.

Vil starte på nytt

Å fortsette drifta slik som situasjonen er i dag turte de rett og slett ikke. Da hadde det snart blitt en skikkelig bråstopp, også privat.

– Piner vi dette videre nå har vi ingenting igjen å komme med privat heller, verken økonomisk eller arbeidsmessig. Vi må ta dette grepet for å kunne være i stand til å starte på nytt og drive videre med bedre forutsetninger for en bærekraftig drift, forteller de.

For de vil starte opp på nytt, det er ingen planer om å legge alt dødt. De ser positivt både på markedet og framtida, så lenge de kan få bærekraftige vilkår for drifta.

– Ja, vi mener det skal være gjennomførbart å drive noe sånt som dette. Og med andre forutsetninger kan vi heller investere mer sjøl også, uten at risikoen blir så stor. Men med en videre drift slik som det er nå, da ville vi satt absolutt alt på spill, fastslår de.

De ønsker nå å ordne opp i dette på en slik måte at kundene ikke på noe vis skal lide på grunn av konkursen.

– Det er meningen at det ikke skal bli stopp i det hele tatt, slik at de som trenger varer skal få det, sier de.