Førstekandidat på Senterpartiets liste til fylkestingsvalget, Kristin Sørheim, og tredjekandidat Marit Nerås Krogsæther har vært på sykkeltur rundt om i fylket for å sanke stemmer i det siste.

Onsdag sto Indre Nordmøre for tur, og de to kandidatene startet med frokost ved Igltjønna i Rindal. Der var også Sp-kandidater til kommunestyrevalget i Rindal samlet, og ordfører Ola Heggem og de andre la fram saker som ligger Rindal på hjertet for de to fylkestingskandidatene over smørbrød, kaffe og juice.

- Det har vært krevende å få gehør for å prioritere fylkesveg 65 på fylket, forteller Heggem. Dette har medført at de har startet en kampanje for å få fylkesvegen klassifisert tilbake til riksveg.

- Vi er meget misfornøyd med at arbeidet med utskifting av stikkrenner ikke har blitt ferdigstilt. Etter et arbeid som har pågått over flere år, har det fortsatt ikke blitt lagt toppdekke, påpeker han.

Storbilsjåfører merker særlig godt ujevnhetene, og Heggem understreker at Fylkesveg 65 fortsatt står for den mest trafikerte grenseovergangen mellom Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag.

En annen kampsak for rindalingene overfor fylkestinget er tannlegedekning. Etter at den forrige tannlegen ble pensjonist, har ikke stillingen blitt utlyst.

- Dette nevnte vi for fylkestannlegen, og da hevdet de at stillingen var blitt utlyst, men at de ikke hadde fått søkere, sier Kristin Sørheim.

Ola Heggem nevner at det kan godt hende at stillingen har stått på ei liste over utlysninger i fylket, men at det ikke har vært gjort noe seriøst forsøk på å skaffe Rindal ny tannlege. Han nevner at de var på et møte i Molde som de oppfattet som ubehagelig.

Han viser til at Rindal har klart å skaffe både fysioterapeuter og leger, og tror at de ville klare å skaffe tannlege også, om de la seg i selen. Men dette er altså et fylkeskommunalt ansvar.

- Hvis dere finner en tannlege som ønsker seg til Rindal, burde det jo være bare å bringe dette ønsket inn for fylkestannlegen. Det skulle bli vanskelig å avvise det hvis dere stiller med reelle kandidater som ønsker seg hit, mener Sørheim.

Temaet om fylkestilhørighet kom også på banen, og Marit Nerås Krogsæther mener at hvis Rindals innbyggere er klare på at de vil bli trøndere, vil ikke Møre og Romsdal Senterparti sette seg på bakbeina.

Valgfrihet for hvor rindalingene vil gå på videregående skole vil også være viktig, og ordføreren er glad for signalene fra Utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen.

I en slik samtale, kommer en sjølsagt ikke utenom kommunereformen. Kristin Sørheim er opptatt av å beholde en finmasket kommunestruktur og bevare dagens fylkeskommune, noe som kan bli vanskelig om fylket blir inndelt i noen få, store kommuner.

Et enstemmig kommunestyre i Rindal jobber for at Rindal skal bestå som egen kommune. - Rindal har jo vært kåret til beste kommune i verdens beste land. Hvorfor skal vi begynne å tukle med det? spør Petter Baalsrud.

Heggem påpeker at regjeringspartiene har vært flinke til å fremme ei skjebnetru på at kommunereformen er nødvendig, men Kristin Sørheim minner om EU-kampen og at skjebnetru er noe som kan snus.

Ellers er Sørheim imponert over det rindalingene har fått til og påpeker at dette ikke hadde vært mulig uten kommunalt utviklingsarbeid.

Heggem benytter anledningen til å takke fylkeskommunen for et vesentlig bidrag til Rindal Skimuseum, både med å være med på en tredeling av totalkostnadene, og legge inn nye halvannen million når det viste seg at anbudene på arbeidet lå høyere enn forespeilet.

Det har vært ymtet om uansvarlighet i kommuneøkonomien med tanke på investeringene som har vært gjort i Rindal de siste åra, men ordføreren understreker at det er ikke finanskostnadene som kan knekke kommunen, men nedgang i inntektene i form av lavere skatteinngang og statlige overføringer.

Politikerne i Rindal har innført eiendomsskatt på privatboliger og fritidsboliger for å skaffe seg økte inntekter.

- Regjeringspartiene sier de er imot eiendomsskatt, og om vi ikke hadde ønsket å innføre eiendomsskatt, så er det politikken til dagens regjering som tvinger oss til å gjøre det, mener Arild Haugen. I tillegg til å stå på Senterpartiets liste til kommunevalget, bekler han også sisteplassen på fylkestingslista.

Utsiktene for valget blir også diskutert.

- Vi skal være flinke om vi skal klare å gjenta reint flertall i kommunestyret. Vi har hatt flertall før, men aldri klart å gjenta det i neste valg. Vi sliter litt med en oppfatning om at det er uheldig at et parti sitter med flertall, sier Ola Heggem.

Ellers legger han inn en oppfordring om hva vi bør stemme også når vi skal avgjøre hvem som skal sitte i fylkestinget.

- Jeg er overbevist om at disse folka vil snakke Nordmøres sak bedre enn politikerne på Nordmørslista, sier han og nikker mot de to som er i ferd med å sette seg på sykkelen.

Turen videre går til Surnadal, før de får litt hjelp av følgebil til å komme seg til Betna. Sykkelpatruljens runde på Indre Nordmøre avsluttes med sykkeltur fra Liabø til Valsøybotn, der de skal overvære Fosskonserten.