Porselensklubben i Eidsvåg har tilholdssted i gamleskolen på Langset, men nå er skolen solgt og skal rives. – Trist, synes klubben.

Under kommunestyremøte i Nesset før ferien ble det vedtatt å selge gamleskolen på Langset i Eidsvåg for en krone til Odd Arne Langset. Dette i forbindelse med hans planer om boligbygging i området.

Porselensklubben i Nesset har tilholdssted i gamleskolen. Medlemmene synes det er trist at det gamle skolebygget skal rives og forteller at de ikke har funnet seg et nytt lokale å være i.

– Vi i porselensklubben holder til i gamleskolen en dag i uka, og vi synes det er trist at skolen skal rives. Det er mange som grubler på dette, sier Ingrid Toven.

– Det er for galt at gamleskolen skal rives. Vi har lyst til å fortsette å være her, fortsetter Palma Kaldvansvik. Sistnevnte husker godt da hun var elev på skolen i halvannet år, fram til 1959.

De mener huset kunne fått stå og at det kunne vært pusset på litt.

– Vi synes det er feil at det skal rives. Det er fullt brukbart til sitt bruk. Vi forstår at det er utgifter, men en skulle tro at det er behov for slike lokaler, for oss, for speideren og sikkert flere, sier Toven.

Finner ikke annet

Klubben sier de ikke har råd til et dyrt lokale, og at de også er avhengige av et lokale der ovnen kan stå og de kan plass å boltre seg på. Det holder ikke med et kott. De har prøvd å finne noe annet, men det har de ikke lyktes med foreløpig.

– Vi er avhengige av å ha et lokale der vi kan brenne produktene i spesialovn. Det blir noe varme av en slik ovn, så det må være mulighet for lufting og litt plass for det vi holder på med. Vi har prøvd å finne et annet egnet lokale, men det har vært vanskelig, sier Toven. Kaldvansvik forteller at de snakket med kommunen i fjor og at de også var mye på leiting etter lokale. Det lyktes de ikke med, og nå har de ingen steder å flytte.

– Nå er vi opprådd. Vi har ingen andre muligheter nå, så vi må bare pakke sammen. Det er trasig.

Klubben lurer på om ikke huset har historisk verdi og om det kan være verneverdig.

– Ikke verneverdig

Rolf Jonas Hurlen, ordfører i Nesset, viser til at det på kommunestyremøtet før ferien var et enstemmig vedtak i kommunestyret den 18. juni, om å selge skolen.

– Vi har et vedtak på at Langset skal få kjøpe skolen til en krone, i forbindelse med tilskudd til grunnundersøkelse av området.

– Han ønsker å rive bygget. Det er han som skal bekoste rivingen.

Hurlen avviser at huset er verneverdig.

– Bygget har ikke vernestatus og ikke noen offentlig historisk verdi, men at det er av personlig verdi og at en del synes det er trist har jeg forståelse for, sier Hurlen. Administrasjonen skal nå iverksette salget.

– Det hadde vært vanskelig å få gjort noe med dette huset, på grunn av trafikkmessige forhold og at det ligger så nært vegen. Det hadde blitt utfordringer i forhold til Statens vegvesen, sier han.

Turid Øverås, kulturkonsulent i Nesset kommune sier hun har fått henvendelser fra porselensklubben og spørsmål om annet lokale, men at hun ikke har noe svar på dette per i dag.

– Vi jobber for tida med frivillighetssentral og det er muligheter for at det der kan bli lokale til porselensklubben, men det kan vi ikke si noe om nå, da dette ikke er på plass.

Øverås synes det er beklagelig at porselensklubben mister sitt lokale, men peker samtidig på at gamleskolen var blitt i dårlig stand.

– Gamleskolen har vært dårlig vedlikeholdt. Det blir for kostbart å sette i stand skolen slik at den blir forsvarlig for opphold. Dette huset er ikke noe å satse på, slik forfatning det er i dag.

– Ikke gi opp!

Øverås oppfordrer klubben til å fortsette å lete, og ikke gi opp sin virksomhet.

– Det er flott det de holder på med og det er synd de mister lokalet sitt. Jeg vil oppfordre folk der ute om å tenke over om de har eller om det eksisterer et egnet lokale til porselensklubben. Man kan tenke samordning og samarbeid om lokaler, som går på vedlikehold, vask og annet, for eksempel kan et bedehus eller et skytterlag kanskje ha andre leietakere i hus. Det er også samfunnshus og andre hus som kan være aktuelle. Porselensklubben trenger en permanent plass der de kan ha ovnen, og jeg vil oppfordre folk til å si fra hvis de har en plass ledig. Hvis noen kan bistå klubben hadde det vært kjempeflott.

Øverås forteller at kommunen har tømt det de har av interesse i bygget, og det bare er noen bygdebøker igjen å hente ut.

– Skolen har i hovedsak vært brukt som lager, og ellers som øvingslokale, til klubb- og speidervirksomhet.

Turid L. Øverås opplyser videre om gamleskolen: - Den første fastskolen i Nesset stod på Prestneset. I 1843 ble huset flyttet til Langset. Fra 1865 og fram mot århundreskiftet ble det bygd 13 skolehus  i Nesset. Jeg har funnet ut at huset som nå står på Langset trolig er bygd i 1901.