Sommeren i Norge er i år et antiklimaks i forhold til sommeren i fjor. I år er det kun en ting og si: Kaldt og vått.

Ser en på målingene til Yr viser de en sommer for Nordmøre med temperaturer under normalen.

I kommunene Halsa, Nesset, Sunndal, Surnadal og Sunndal er gjennomsnittstemperaturene i juni i år fra to til nærmere fem grader under normalen.

Normaltemperaturen for juni er heller ikke høg i seg sjøl. Den varierer mellom 12 og 13,2 grader for de nevnte kommunene.

Normaltemperaturen er regnet ut fra temperaturene målt i årene mellom 1961 og 1991 og er lik for alle land i vesten, slik at det skal gå å sammenligne temperaturer og vær.

- Været i år er slik en vanlig norsk sommer er, med temperaturer rundt normalen. Dette er et sommervær vi kommer til å få mye mer av, enn det været vi opplevde i fjor, sier førstekonsulent Stein Kristiansen ved klimatjenesten i Meteorologisk institutt.

Fjorårets sommervær var ekstremt godt i forhold til normalen. Norge har aldri opplevd en bedre sommer, og fjorårssommeren er også mye bedre enn den nest beste sommeren landet har opplevd. Dermed vil stort sett alle de kommende somrene i Norge bleikne, om de skal sammenliknes med sommeren 2014, mener meteorologen.

- Årets vær illustrerer Norges klima. Vi ligger i vestavindsbeltet, der klad luft fra arktis møter varm luft fra atlanteren. Hvor vi ligger i forhold til det varme og kalde beltet avgjør sommeværet, sier Kristiansen.

I år ligger temperaturene under normalen, men bare litt i følge meteorologen som sier vi i år har en normalsommer.

- Norske somre kjennetegnes av variasjon. Det er derfor nordmenn reiser til syden, der det er et mer stabilt varmt klima, sier Kristiansen.