Regjeringen foreslår å ta bort kommunenes rett til å skrive ut eiendomsskatt på verker og bruk. Vedtar stortinget dette betyr det et tap på vel 1,7 milliarder kroner i året for kommunene.

Kommunene er selvsagt mot forslaget og det samme er KS. KS krever at regjeringen synliggjør hvordan kommunene skal kompenseres for et slikt bortfall av inntekter.

- Et så stort inntektstap vil medføre enten klare kutt i kommunens tjenester til innbyggerne, økt eiendomsskatt på boliger, fritidseiendommer og næringseiendommer, eller begge deler, sier direktør for interessepolitikk i KS, Helge Eide, i en pressemelding.

For Surnadal kommunes vedkommende betyr bortfallet av eiendomsskatt på verker og bruk rundt 4,5 millioner kroner i året. Ikke så mye kanskje, men nok i en kommune som må spare på alle kanter for å få budsjettet til å gå i null.

- For oss er det ikke et ekstremt utslag, men det vi frykter når regjeringa begynner å pirke borti dette er at kraftverkene også slipper å betale eiendomsskatt, da blir det verre, sier økonomisjef Trond Håskjold i Surnadal kommune.

Kraftverk er foreløpig holdt utenfor, men industri og kraftnett skal i følge forslaget slippe skatt.