Surnadal Fremskrittsparti synes det er rart eiendomsskatt på verker og bruk kjøres som en sak i valgkampen. Partiet sikter til et utspill fra ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) i Surnadal, der hun retter en kraftsalve mot finansminister Siv Jensen (Frp) for forslaget om å fjerne eiendomsskatt på verker og bruk.

- Saken er ute på høring og skal ikke avgjøres før i 2016, sier leder Nils Petter Tonning i Surnadal Fremskrittsparti.

I Driva uttalte Lilly Gunn Nyheim at Siv Jensen raner kommunene når hun ønsker å ta bort kommunenes mulighet til å skrive ut eiendomsskatt på verker å bruk. Nils Petter Tonning sier det kom helt klart fram i Sunnvollerklæringa at skatt på maskiner skulle fjernes og at dette er synonymt med verker og bruk.

- Dessuten blir det fortsatt mulighet for å skrive ut skatt på vannkraft, sier Tonning.

Å fjerne eiendomsskatt er programfestet hos Fremskrittspartiet. Partiet mener den er like usosial for næringslivet som den er det for boliger og fritidseiendommer. Fremskrittspartiet mener bortfall av eiendomsskatt på verker å bruk vil gi næringslivet bedre vilkår og trygge arbeidsplasser.

- Kanskje til og med bidra til nye arbeidsplasser, sier Tonning.

Økonomisjef Trond Håskjold i Surnadal kommune sier bortfallet av eiendomsskatt på verker og bruk betyr et inntektstap på rundt 4.5 millioner kroner i året. For en kommune som skal dra ned kostnadsnivået med 20 millioner kroner i året kommer ytterligere 4,5 millioner som en tung tilleggsbør. Tonning forstår dette kan kjennes tungt.

- Klart det er tungt å miste inntekter når en skal spare penger, men det er helt sikkert mulig for Surnadal kommune å spare både i adminstrasjon og på drift, uten å skulle støtte seg på en usosial skatt, mener Tonning.

- I tillegg er mitt inntrykk at kommunene hele tiden har lagt mer inn i eiendomsskatten på verker og bruk, enn det som i opprinnelsen var meningen, legger han til.

KS mener bortfallet av eiendomsskatten slik regjeringen foreslår gir kommunene et samlet tap på en 1,7 milliarder kroner, av dette tilfaller en milliard staten, i følge Landssammenslutninga for vaskraftkommuner. Dette karakteriserer ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) som et ran.

- Kommunene blir bedt om synliggjøre hvor bortfallet av inntekten rammer. Da kan det være mulighet for en form for kompensasjon, sier Tonning.

- Men da trenger man vel ikke ta bort skatten?

- Eienmdomsskatten er usosial og bortfallet av den hjelper næringslivet. Hvor mye det rammer kommunene vil variere mye fra kommune til kommune, mener Tonning.