På rekordtid klarte de å sette opp en forestilling som tok opp et emne som for mange er svært vanskelig å berøre. Mer enn tusen publikummere har allerede fått oppleve forestillingen i Sunndal – og det er mye som tyder på at det også vil bli satt opp forestillinger også andre steder. Surnadal og Oppdal er allerede nevnt som aktuelle steder. Ja – også Trondheim og Trøndelag Teater har vært nevnt som et aktuelt sted.

Overrakte 300.000 kroner

Og nettopp i Trondheim har forestillingen allerede satt sine spor. På forhånd var det bestemt at et eventuelt overskudd skulle øremerkes til tiltak ved avdelinga ved St. Olavs Hospital hvor de yngste pasientene holder til. Allerede uka før jul var som tidligere omtalt i Driva representanter for "Kreft for faen" ved sjukehuset og overrakte utrolige 300.000 kroner til sjukehuset. For mottakerne ble dette en mildt sagt sterk opplevelse, og mer enn en tåre lurte i øyekroken ved denne anledningen.

– Vi ønsker også å gi uttrykk for hvor godt vi er blitt mottatt overalt, sier Fredrik Fahle.

– Ikke ett eneste sted har vi fått nei på det vi har spurt om. De mange kommentarene på sosiale medier har også vært udelt positive. Alt sett under ett føler vi at vi i hvert fall har fått utrettet noe. For mange har det vært en positiv opplevelse at vi har vært i stand til å ta opp et så vanskelig emne på en åpen og fordomsfri måte.

– Et stunt

Teamet som har stått bak er på totalt rundt15-20 personer – inkludert de sju på scena og fire musikere.

– Når en skal karakterisere det vi har gjort, så må vel et stunt være den korrekte betegnelsen, sier Esben Bråten ettertenksomt.

– Ja, litt rock 'n roll, tilføyer Hege Lauritzen.

Øvingene var temmelig improviserte – torsdag før forestillingen var alle aktørene samlet for første gang. At deres gode kameraten Snorre Koht-Tøfte døde av kreft noen få dager før premieren var veldig spesielt. Likeså at barndomshjemmet til hovedrollehaveren Nils Golberg Mulvik ble flammenes rov på premieredagen.

Var ingen tvil

Driva-redaktør Sigmund Tjelle gratulerte og hadde med blomster til initiativtakerne som i tillegg får et tinnfat med innskripsjon på. Tjelle sier avisa aldri før har opplevd så stor interesse for kåringen av årets Drivanavn.

– Vi fikk inn 1865 stemmer. 970 av dem gikk til kreftforestillingen. Det var liksom ingen tvil. De øvrige stemmene var nok så likt fordelt mellom de øvrige åtte kandidatene som alle er utmerkede kandidater til den hederstittelen årets Drivanavn er. Den voldsomme oppslutningen rundt kreftforestillingen viser at initiativtakerne har lykkes med å nå følelsene til folk. Forestillingen har bidratt til å skape mer åpenhet rundt kreft. Det er mange kreftsjuke barn ved St. Olavs Hospital som nå kan glede seg over å få besøk av underholdere som kan skape litt lys og glede i sjukehushverdagen. Jeg er imponert over det initiativtakerne fikk til i løpet av tre til fire hektiske høstmåneder. Det er veldig bra om forestillingen kan vises også fra andre scener i regionen, sier Tjelle.

Av Inge Nordvik