Som politiker og leder i Nesset Ap ser Tor Steinar Lien fra Vistdal med harme på rovdyrpolitikken. Som sauebonde har han sjøl innsikt i problematikken, og han reagerer med bakgrunn i det som har skjedd i Eikesdal og Sunndal; at ulven har kommet til regionen.

Tekst.m.innrykk: – Rovdyrpolitikken har sporet helt av! Nå skal de ha bestandsmål på de fire store rovdyra bjørn, ulv, gaupe og jerv. Jeg kan ikke forstå at Norge har plikt til å ivareta ulven. Den som var i Norge ble utryddet og den som er her nå er russisk. Jeg mener vi ikke har noen forpliktelse til å ivareta denne. Hvis en ulv kommer over grensa i Pasvik til Norge, er den plutselig utrydningstruet, men tilbake i Russland kan den bli skutt. De avliver bortimot 10.000 ulv per år i Russland.

– Naiv politikk

– Rovdyrpolitikken er naiv; Norge tar på seg å verne et av de verste rovdyrene som finnes, uten at de en gang er forpliktet til det. Det koster allerede mye: Norge bruker 200 millioner kroner i året på rovdyr, inkludert jakt og erstatning.

Lien peker også på at når rovdyra dreper sau og lam går det ut over dyrevelferden. Sau som mister lam til rovdyr kan få jurbetennelse og dø, mens lam som mister mora blir morløse.

– En inspektør i Mattilsynet i Hedemark har uttalt at rovdyra utgjør den største trusselen mot dyrevelferden. Tapene til rovdyr er ikke en sivilisert nasjon verdig! Det er dyreeiere det går ut over når Staten forplikter seg til å ta seg av rovdyra.

– Ute av kontroll

Han er enig med Jenny Klinge, som mener forvaltningen bør over til Landbruksdepartementet.

– Forvaltningen i dag har ikke innsikt i problematikken, eller så vil de ikke forstå problemene. Det er viktig at lokale politikere sier fra til dem som sitter i regjering. Jeg tok opp saken i fylkesårsmøte i Ap, der Grete Faremo var, men det eneste hun svarte var at de måtte få rovdyrforliket til å fungere. Det fungerer ikke i det hele tatt, det er ute av kontroll!

– Hva bør gjøres?

– Ulven skal vi ikke ha her til lands. Vi bør også gå radikalt ned på bestandsmålet for jerv, gaupe og bjørn, for det er for mange av dem. Bare se på Vistdal; jerven kom dit på slutten av 90-tallet. Når den kommer på områder den ikke har vært før, er det et tegn på at det er for mye av dem. Jeg mener de rike fjellbeitene vi har skal brukes til å avle fram sau og lam. I 2012 ble det importert 1700 tonn lammekjøtt, det burde vært unødvendig i et land som dette. Samme år ble det sluppet 62.000 færre sau og lam på beite enn året før. Det er rovdyrproblematikken som gjør at folk slutter. Skal man absolutt ha rovdyr kan man ha dem i dyreparker i store inngjerda områder.