Folk lot ikke anledningen gå fra seg lørdagskvelden, og stimlet til teltet i hopetall for å få et gjenhør med «gamle», gjenoppståtte stjerner og band.

Plekterfesten bød på variert musikk fra en svunnen tid, med band som Br. Dahls fra Sunndalsøra, Invaders fra Molde, Juft fra Øksendal/Sunndalsøra, Purple fra Ålesund, The Ghost Gang fra Oppdal og The Magic Sundales fra Sunndalsøra. I den rekkefølgen.

Standard for kvelden ble satt allerede fra første tone, da lokale helter i Br. Dahls dro det hele i gang med «Leende guldbruna ögon».  Med deres siste låt; «Levva livet» var stemningen hevet dit den skulle være, med allsang fra nesten samtlige i teltet.

Glad for Juft

Invaders tok over stafettpinnen, og lokket fram mer taktfaste klapp og allsang. Nå hadde rykningene i dansefoten også gjort seg gjeldende hos mange, så stadig flere svingte seg til de kjente og kjære låtene.

Slik fortsatte det, og høgdepunktet for mange var kanskje da Juft til stormende jubel entret scena som band nummer tre. Med medlemmer bosatt over hele verden, var arrangørene veldig godt fornøyd med å få nettopp dette lokale bandet til å gjenoppstå og berike Plekterfesten med sitt besøk.

– Vi jobbet hardt og lenge for å samle- og få hit Juft med bortimot originalbesetningen, og er veldig fornøyd med å ha klart det, forteller Marvid Nilsen, Plekterfestens far. Eller både far og mor, som han sjøl uttrykker det med et smil.

Strålende fornøyd

Bandene fikk tre kvarter hver på scena, med en liten pause mellom. Slik kom publikum litt til hektene igjen mellom slage(r)ne også, og fikk tid til å leske strupen og slå av en prat før neste band entret scena og løftet taket på ny.

I over et halvår har de jobbet med å sette sammen kveldens til dels legendariske stjernegalleri.

– Det er et poeng å vise et bredt spekter, både musikalsk og geografisk, så derfor har vi band helt fra Ålesund og Molde, via Sunndalsøra og til Oppdal. Sjøl begynte han å spille i 1965, og denne kvelden bidro han med plekter og gitar i The Magic Sundales, som også fikk æren av å avslutte festen, etter at Purple og The Ghost Gang også hadde gjort sitt til en fullgod kveld.

Nilsen er strålende fornøyd, både med alt, både kveldens arrangement og med prosessen i forkant.

– Alt har gått strykende, ingen problem av noe slag! Kommunen har vært enestående, og vi har hatt frie tøyler i forhold til gjennomføringen. Å utfolde seg er jo litt av moroa.

Musikk og mimring

Det er Nilsen, sammen med kultursjef Ole Magne Ansnes som har jobbet sammen om dette arrangementet. Og kultursjefen er minst like entusiastisk og fornøyd som Plekterfestens far (og mor).

– Det var ikke gitt at Plekterfesten skulle hit heller, vi slo nok Oppdal med et nødskrik. Jeg føler vi når et voksent publikum her, samtidig er jeg glad for å se at alderssammensetningen er variert, sier han.

Plutselig snubler Ansnes inn i sine «gamle» bandkompiser i Juft, gitarist Nils H. Sæther og brødrene Magne (orgel) og Kjell (bass) Sandbukt. Det er ekte gjensynsglede.

Mimring, klapping, jubel og dans fortsetter, mens gode, gamle låter ustanselig serveres fra scena. Flere treffer folk de ikke har sett på en mannsalder, og verken stemning eller musikk kan knapt bli bedre.

Perfekt start

Drivas utsendte måtte dessverre forlate festen (altfor) tidlig, for å rekke siste feja fra Rykkjem, og mistet derfor storhetene Juft, Purple og The Magic Sundales. Men ord som «legendarisk» og «minneverdig» skal ha blitt flittig brukt utover kvelden...

«Sunndal i hundre» er med dette sparket skikkelig i gang, og det er en meget fornøyd kultursjef som søndag oppsummerer arrangementet.

– Oppholdsvær, anslagsvis mellom 4- og 500 personer i teltet til sammen, og innmari gode tilbakemeldinger fra alle hold, gjør at dette ble en kjempestart på jubileumsuka. Får håpe det fortsetter like bra på resten av jubileumsarrangementene også, sier Ansnes.

Mer om Plekterfesten 2013 i Driva mandag.