Henning Sommerro har samlet norske tradisjonsviser om livet rundt vintersolverv som har gått på folkemunne siden førkristen tid. Disse gir han nå ut på CD. Et alternativ til moderne romantiske julesanger.

Lussi Langnatt og hjelpersken Guro Rysserova er sentrale figurer. Damene var en del av Åsgårdsreia og blei tatt med inn i den tidlige juletradisjonen. De dro rundt og passet på at alt var klart til jul og mat satt fram. Var det ikke det, kunne Lussi og Guro voldta mennene i huset.

- Ingen kjære mor, sier Henning Sommerro.

Han har samlet viser om Lussi og Guro og andre tradisjonsviser om blot, eting og livet rundt opphavet til den kristne jula, vintersolverv.

- Dette er hedendom. Alternativt stoff til den kristne jula, sier Henning Sommerro.

Sangene er hentet fra vidt område. Deriblant Telemark, Nord-Norge og Surnadal.

- Artig å finne viser om gammel overtro levende også i Surnadal, sier Sommerro.

Musikeren har grunna på denne CDen i mange år. Sommerro mener jula er den mest kommerse årstida vi har, og synes kristendommen har laget et glansbilde av all dramatikken som hører jula til. Jesu fødsel, hans flukt fra dødsdommen og mangeårige eksil fryses i det fredfylte bildet av stallen med barnet i krybba, gjetere og visemenn flombelyst av stjerna.

- Bare en barnefødsel er dramatisk nok i seg sjøl, men dramatikken er omgjort til glansbilder, sier Sommerro.

Tidligere har Hans Rotmo kommet med en alternativ jule-CD, om jula slik han opplevde den i sin oppvekst. Sommerro tar det et steg lenger.

- På tide å bringe gammel folketro og alternative juleviser fram i lyset, og bevare diktinga for ettertida, mener Sommerro.

Tradisjonsmelodiene Sommerro har samlet har han formet litt og framfører sangene på dialekt. Sommerros jule-CD lanseres i månedsskiftet november/desember.

- Å gi ut en CD, noe å holde i handa, er også en tradisjon verdt å holde i hevd, mener Sommerro.