Eksisterende bygdebøker er gamle og delvis utsolgt og inneholder også en del feil og mangler. Dette var bakgrunnen for at Surnadal kommunestyre høsten 2009 vedtok å sette i gang et prosjekt med revidering av bøkene.

Det ble forskuttert 3,1 millioner kroner over sju år til prosjektet, som finansieres over disposisjonsfondet. Og seinere års eventuelle overskudd settes av til disposisjonsfondet. Det skal utgis inntil 10 bind i 2250 eksemplar i denne rekkefølgen: Todalen, Stangvik, Mo 1, Mo 2, Øye 1, Øye 2, Ranes 1, Ranes 2, Ranes 3, -og til slutt Åsskard.

Siv Oddrun Snekvik (prosjektkoordinator) og Norunn Holten (prosjektmedarbeider/skriver) har begge 60 prosent stillinger i prosjektet, Det er disse to som har hovedansvaret for gjennomføringen av bygdebøkene. I tillegg til de politisk valgte, Lars Polden (leder) og Inger Johanne Iversen, er mange frivillige med i det enorme arbeidet som dette er.

– Arbeidsgruppa har møte annenhver tirsdag, og frivillige arbeider med kirkebokavskrivning og korrekturlesing hver eneste mandag forteller kulturleder Lilli Husby i Surnadal kommune, som ved siste formannskapsmøte i Surnadal orienterte politikerne om stoda i prosjektet.

Eldres kunnskap viktig

Dette er et stort og langvarig prosjekt, og utfyllingsskjema ble tidlig utsendt til alle husstander i kommunen for tidlig innhenting av mest mulig informasjon.

– Spesielt viktig å få informasjon som de eldre sitter på, og mange fra eldste generasjon er nok borte når alle bøkene er ferdige. Derfor sendte vi ut skjema til alle kommunens husstander samtidig, sier Husby. I tillegg har de knyttet til seg grendekontakter og arrangert grendemøter.

Bøkene skal innbefatte alle innbyggere som bor eller har bodd i kommunen, og skal skrives på dialektnær nynorsk.

– Dette blir slektsbøker, krydret med faktabokser og historier. Vi har også prøvd å fange opp nyere historier i forhold til det Hans Hyldbakk har med i sine bøker, forteller Husby.

Prosjektbudsjettet er i balanse etter dette året, og 1,3 millioner står da igjen til fordeling på de resterende år av prosjektet, da inntekter fra boksalg også er innkalkulert.

– Vi er helt avhengige av å selge bøker. Vi har ikke diskutert det enda, men jeg tenker at det kan bli aktuelt med forhåndssalg, og kanskje salg av elektroniske bøker, det er jo også aktuelt nå. Men akkurat nå har vi fokus påbokskrivinga, sier kulturlederen.

Interessant og artig

Håpet og planen er at første boka, boka om Todalen, skal være klar for salg neste høst. Siste boka i det omfattende arbeidet blir ikke utgitt før i 2019; Åsskardboka.

Kirkebøker og gamle skrifter kan være utfordrende, da håndskriften ikke alltid er like tolkbar.

– Dette er et interessant og lærerikt arbeid, og det er også mye artig å finne, sier Lilly. Som denne eiendomsbeskrivelsen fra Rindalsboka: «Eigedomen er på rundt 1,1 mål og er fulldyrka. Åkerdrifta gir rundt 5 kilo poteter, 10 kilo jordbær og alt for mykje plengras. Eigedomen har og eit ukjent antal vinterfora småfugl i hovudsak ulike meiseartar og dompap».

Målet er å gi ut bygdebøker for Surnadal kommune som er interessante for et breiest mulig publikum.

– Bygdebokprosjektet gir oss en verdifull database, med utrolig mange spennende historier, -og som speiler Surnadalssamfunnet i flere århundrer, sier Husby.