Stangvikfestivalen får 60.000 kroner ekstra i forhold til ordinære støtte på 75.000 i kulturbudsjettet. Vårsøgfestivalen og Norsk Laksefestival får 125.000 kroner hver i markedsføringsstøtte. Alle tre beløp belastes næringsfondet. Formannskapet i Surnadal er kritisk.

– Blir det hele tida gitt litt ekstra blir det snart permanent, og faren er næringsfondet blir tappet for penger som skal gå til næringsutvikling som gir nye arbeidsplasser, sier ordfører Mons Otnes (Ap) til formannskapet.

Stangvikfestivalen arrangeres hvert andre år, og i år ønsker de 30.000 kroner ekstra til markedsføring og 30.000 kroner til kunstneriske innslag. Vårsøghelga er gitt et ekstraordinært tilskudd på 100.000 kroner til dekking av underskudd i fjor.

– Er ikke negativ til festivalene, men det gis mye ekstra penger, sier Ragnar Halle (Sp).

Sjøl om formannskapet er kritisk til ekstrabevilgninger er de positive til festivalene som sådan, og sier de tilfører kommunen mye og gir god markedsføring. Men formannskapet ønsker samtidig mer styring av Vårsøghelga. En festival Halle ser kan bli et pengesluk slik Sunndal kulturfestival var, om ikke kommunen tar grep. Egil Nedal (Ap) peker på at helga budsjetterer med bare 380.000 kroner i billettinntekter når de setter opp 530.000 i utgifter. Lilly Gunn Nyheim (Ap) sier ei helg er fra fredag til søndag, mens Vårsøghelga i år starter en torsdag.

– Vårsøghelga må nok se på om de bør stramme inn, sier Lilly Gunn Nyheim.

– Vi kan ikke si hva de skal gjøre, men vi kan gi signal, sier ordfører Mons Otnes (Ap).