Rindal kommunestyre behandler onsdag ei sak om bosetting av flyktninger som har kommet på saklista denne uka.

Rådmannens innstilling sier at boligbehovet ved bosetting av flyktninger i første omgang bør dekkes ved at kommunen leier private boliger og framleier disse til flyktningene, og ved å disponere noen få av de eksisterende kommunale utleieboligene til dette formålet.

Rådmannen innstiller at kommunestyret likevel gir rådmannen fullmakt til på kommunens vegne å erverve inntil tre brukte boliger i Rindal sentrum i løpet av året og neste år til bosetting av flyktninger.

Rådmannen gis også fullmakt til å inngå leieavtaler for private boliger med sikte på framleie til flyktninger.

Saksbehandler nevner i sin vurdering at anmodningen fra IMDi om å bosette 30 flyktninger i perioden 2014-2016 vil utløse et behov for 30 boenheter. Boligene må ligge i nærheten av Rindal sentrum slik at flyktningene kan ha tilgang til både private- og offentlige tjeneste- og servicetilbud i gangavstand.

Kommunen har 12 boenheter for vanlig utleie per i dag. Saksbehandler konkluderer med at det ikke er mulig å bosette mange av flyktningene der, sjøl om det over tid kan bli mulig å fristille noen få boenheter til slikt bruk. De fire utleieboligene under bygging på Øvre Dalen anses heller ikke aktuelle for formålet.

Konklusjonen blir at å framskaffe så mange som 30 boenheter i løpet av en periode på tre år vil kreve en kombinasjon av tiltak; som å øremerke noen eksisterende kommunale boliger til formålet, å bosette flyktninger i det private leiemarkedet i sentrumsområdet, å erverve nåværende private boliger og sette dem i stand for utleie, samt å bygge nye kommunale (og/eller private) utleieboliger delfinansiert gjennom tilskudd i husbanken.

Den første bosettinga forventes å kunne skje rundt årsskiftet 2014/2015. Saksbehandler ser behovet for å kunne operere i boligmarkedet uten kommunestyrevedtak i hvert enkelt tilfelle. Det vil derfor være nødvendig å gi fullmakter der dette er mulig.