Fem små buskskvettunger ligger stille og fredelig i reiret på inngangsdøra til et hus på Årnes i Surnadal. De er nettopp matet og sover i en stor klump nede i det lille reiret. Der har ungene ligget ei uke etter at de blei klekt ut. Buskskvettparet flyr til og fra med mat. Fuglen er ikke skvetten og bryr seg ikke om at det står to mennesker og prater sammen noen meter fra reiret. Etter et par mellomlandinger sitter fuglen på reiret dytter et par innsekter ned i et åpent gap og flyr ut på jakt igjen. Eli har funnet ut det er buskskvett etter å ha sjekket eggene opp mot ei fuglebok

– Har ikke hørt om reir i dørkrans før. Vi synes det blei litt artig, sier huseier Eli Lindvåg.

Hun forteller det begynte like før pinse. Buskskvetten begynte en dag å bygge bo på kransen. Eli flidde kransen noen ganger den dagen i håp om at fuglen ga opp og flyttet. Seinest rensket hun kransen for byggmaterialer før hun gikk til sengs den kvelden. Men morgenen etterpå var reiret ferdig bygd. Buskskvetten hadde bestemt seg. Den skulle ha reir på dørkransen til Eli Lindvåg i år.

– Vi hørte fuglen fly ut av reiret hver morgen når var på tur til å åpne døra, sier Lindvåg.

Fratatt ytterdøra

Så gikk det ei uke før først ett egg, så ett til og til slutt fem egg lå i reiret. Da besluttet Eli Lindvåg å låse av ytterdøra og benytte seg av kjellerinngangen. Alle som kommer blir gjort oppmerksom på at det er hekkende fugl på døra og ett annet pappskilt ber de besøkende benytte kjellerinngangen på baksiden av huset. På hovedtrappa er det også satt hindringer i vegen på andre trappetrinn så alle blir oppmerksom på at her er det noe. Bakvegen går gjennom kjelleren via badet og inn i huset.

– Litt tungvint å bruke bakdøra, så vi blir glad når vi får tilbake ytterdøra. Tar nok bort kransen til neste vår, for da ønsker jeg fuglen skal bygge reir i skogen. Det er nok best for den, sier Eli.

Spent på katten

Sjølsagt synes Eli og familien det er spennende å følge buskskvettens liv og leven på nært hold. Fugelungene er ei uke gamle, de spiser og sover. Men ut i neste uke er de så gamle at de hopper ut av reiret og trasker rundt i nærområdet. Siden eggene og fugleungene kom har barnebarn vært på besøk, og det har gått veldig bra. Men det store spenningsmomentet framover blir å se hvor mange unger som overlever tida fram til de begynner å fly. På nabogarden noen meter unna er det nemlig ei katt. Den har ikke vist noen interesse ennå, men det kan hende den blir nysgjerrig når fugleungene begynner å vandre rundt på naboplena.

– Litt spent på hva som skjer da, men om katten kommer på jakt, er det ikke så mye vi får gjort noe med, sier Eli.