Margrethe Svinvik er en kreativ sjel. Hun var på nippet til å bli profesjonell danser og studerte tegning og maling. Men yrkeskarrieren har hun viet til helse- og omsorg og er glad for det.

Da Margrethe Svinvik kom tilbake til Surnadal i 1997 var det fordi hun var forespurt om å bli avdelingsleder for aldersheimen. Da hadde hun vært sju år i Oslo og trivdes i grunnen veldig godt med å bo der. Når hun nå tenker tilbake på heimkomsten 20 år etter, er det med en visshet om at det var det rette valget.

– Jeg hadde avsluttet sykepleierutdanning og jobbet for å få penger til å reise ut i verden. Hadde kjøpt billetter. Var heime på ferie og traff Øyvind. Reiste jeg tilbake til Oslo å begynte på tegne og maleskole til jeg fikk telefonen med jobbtilbud, sier Margrethe Svinvik.

Siden har det gått slag i slag innen helse- og omsorgssektoren i kommunen. De siste ti årene har hun jobbet som enhetsleder for heimetjenesten. Som enhetsleder har hun også tatt mastergrad i kunnskaps- og innovasjonsledelse. Interessen for omsorgsfaget og ledelse har gjort at Svinvik har tenkt i litt nye baner både når det gjelder innhold i og organisering av den heimebaserte omsorgstjenesten.

– Det var litt tilfeldig at jeg blei sykepleier. Jeg var interessert i psykiatri og studerte psykologi et år. Men valget falt nok på sykepleierutdanninga fordi den var trygg. Du var sikker på å få jobb, sier Svinvik.

Men det var like før dansen tok henne. Dans har vært hennes store lidenskap siden barneårene. Hun kom tidlig inn i et dansemiljø på kulturskolen og som 15 til 19 åring var hun instruktør for de mindre barna. Og da hun studerte i Oslo var hun tilbake i Surnadal om somrene og holdt dansekurs. Hun tenkte faktisk på å bli profesjonell danser, men slo det først fra seg. Det var for usikkert. Men ved siden av studiene i Oslo var det dans for alle pengene. Jazzballett og moderne ballet. Hun blei oppfordra til å søke balletthøgskolen og gjorde det, men kom ikke inn på første forsøk. Hun kunne søkt igjen, men slo det fra seg. Det var på nære nippet, men det blei omsorg- og ledelse på Margrethe, noe hun er glad for i dag.

– Dans er en lidenskap. Jeg får dessverre ikke danset så mye nå, men jeg har et fint liv med en flott familie og så lenge vi er friske og ved god helse så er det alt en kan ønske seg, sier Svinvik.

Da professor Anders Grimsmo og andre forskere ved NTNU lanserte teoriene om helhetlig pasientforløp og helseminister Bjarne Håkon Hanssen sammenfattet dette i samhandlingsreformen, grep Svinvik tak i det hun kunne utvikle hos seg. For et sted må teoriene omsettes i praksis. Og det skjedde først i Surnadal. Heimetjenesten innarbeidet et helhetlig forløp for sine brukere som får både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet og er av anerkjente forskere kalt Europas beste heimetjeneste. I forlengelsen av det får prosjektet samhandling på siste vakt, slutten av forløpet, nå stor oppmerksomhet. Svinvik har kunnet ta imot både omsorgspris og enheten er nå nominert til KS sin etikkpris for det arbeidet. Margrethe Svinvik blir invitert rundt om til ulike konferanser og holder foredrag, sist var hun i Molde snart skal hun til Oslo for å fortelle KS om det banebrytende arbeidet som gjøres i Surnadal.

– Forskerne har en mening om hvordan tjenesten bør være og så må noen knekke koden og omsette teorien i praksis og det har vi vært flink til og først med her i Surnadal, sier Margrethe Svinvik.

Og det stopper nok ikke der. Heimetjenesten i Surnadal har lagt ned rehabiliteringsavdelinga og flyttet den inn i hver enkelt brukers heim. Enheten har en fysioterapeut som drar rundt til de eldre og driver rehabilitering. Det er en organisering av arbeidet som skiller seg fra andre kommuner, noe Svinvik tror det blir lagt merke til.

– Å ha fysioterapeuten og andre med kompetanse på rehabilitering ute i heimene har ført til at det er mindre returinnleggelser og mindre overliggere, så det tror jeg er riktig satsing sier Svinvik.

Hun og avdelinga er stolt og glad for det de i samarbeid får til og den positive oppmerksomhet det gir, men Svinvik sier de skal være forsiktig med å slå seg på brystet for det kan være pårørende og brukere som ikke synes de får bra nok hjelp.

– Og slik vil det nok alltid være, men da håper jeg de tar det opp med oss så vi får finne ut av det sammen, sier Svinvik.

Det må være lov å si at Margrethe på mange måter er en vellykket kvinne. Hun har en god jobb, en stor familie, er framgangsrik på sitt fagfelt, sitter i kommunestyret og er gruppeleder for Surnadals nest største parti, Sp. Med så mange jern i ilden er det lov å lure på hvordan hun får tida til å strekke til.

– Da jeg tok master og hadde fått tvillingene og var heime i to år med fire barn, da hadde jeg det travelt. Nå finner jeg tid til alt det jeg har lyst å gjøre, men skulle gjerne malt litt mer, sier Svinvik.