Fra talerstolen minnet Rød om ordtaket «Nød lærer naken kvinne å spinne».

– Vi har hatt rikelig med skillinger her i kommunen, nå er det litt andre tider.

Rød foreslo dette som inndekning for et forslag om å beholde barnehagebetalingen på samme nivå som i dag. Forslaget ble imidlertid nedstemt. Det innebærer at det innføres makspris i barnehagene i Sunndal. I dag er satsen for full barnehageplass 2.572 kroner. Forslaget til ny makspris i statsbudsjettet ligger på 2.910 kroner.

Kommunestyret fattet budsjettvedtak som i hovedsak var likelydende med innstillingen fra økonomi- og planutvalget. Det innebærer blant annet at de åtte midlertidige sykehjemsplassene som rådmannen foreslo å legge ned, etter forslag fra Ap, SV og Sp opprettholdes i 2018, mens en avdeling med 16 sykehjemsplasser omgjøres til bofellesskap med heldøgnsbasert omsorg. Foreldrebetalinga for SFO øker med 10 prosent neste år, ikke 40, som rådmannen foreslo. JazzåTeatret og Hydro Cup sikres tilskudd også neste år, men tilskuddene skal komme fra rådmannen som et strategisk regionalt og næringsretta kulturtilskudd, framfor et tilskudd fra kulturtjenesten. Det avsettes 1,5 millioner til rehabilitering av Sunndal pensjonistsenter. Nettet ved ungdomssenteret skal oppgraderes, slik ungdomsrådet har tatt til orde for. Omlegging av Viromdalsvegen ved Holtan gard og utbedring av Øvre Jordalsveg i Jordalsgrenda skal prosjekteres og kostnadsberegnes.

Inndekning sikres ved at rådmannen og stabsfunksjonene må spare en million kroner neste år, og det samme gjelder kulturtjenesten.

Frp, H, KrF og V fikk gjennomslag for forslaget om å utrede taxi for buss i Sunndal, samt for at arbeidet for å få ned sykefraværet i kommunen må videreføres. I tillegg peker partiene på at kommunen fra 1. januar 2019 vil få betalingsplikt for utskrivingsklare pasienter innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Partiene ønsker en sak om dette for politisk behandling.

Flere forslag fra borgerlig side ble nedstemt. Blant annet et fra H, KrF og V om å utrede behovet for å opprette en egen prosjektstilling som ruskonsulent. Frp foreslo å kutte møtegodtgjørelsen for utvalg med 40 prosent, samt halvere godtgjørelsen for PC-ordningen. KrF la fram forslag om å utlyse en 50 prosent stilling som logoped i kommunen.