Kjøper er Dan-Dan Bygg i Molde. Nå vil innehaver Daniel Michal Jakubczyk restaurere bygningene. Planen er å leie ut til turister og andre interesserte.

Jakubczyk sier til Driva at han har stor tro på at det vil være et marked for utleie av bygningene på Gjøra i Sunndal. Han forteller at han allerede har vært i kontakt med interesserte, blant annet skiturister, som stadig er på jakt etter nye områder å utfordre seg sjøl i. Trolig vil de finne mange kvaliteter i dette unike området.

Jakubczyk understreker at han vil bruke ansatte i firmaet til å restaurere og vedlikeholde bygningene både innvendig og utvendig, og vil legge vekt på å gjøre det i tradisjonelle materialer, utførelse og teknikker. Han er nå på jakt etter eldre bygninger for å finne materialer som egner seg for bruk på Sagtrøa.

Polakken har lang erfaring fra bygningsbransjen. Det er seks år siden han etablerte enkeltpersonforetaket i Molde. Firmaet har i dag 18 ansatte, og har blant annet hatt oppdrag for Fræna og Molde kommuner.

Jakubczyk sier han ser kjøpet av Sagtrøa som en god investering. Han sikret seg bygdetunet for 500.000 kroner, 150.000 kroner under prisantydning.

"Så vidt mulig"

Sagtrøa består av flere eldre bygninger som er flyttet til området ved Kvernbekken på Nisja – blant annet Litjfalestøgu og Sandlykkjefjøset. Mange viste interesse for den unike eiendommen da den ble lagt ut for salg, noe som trolig skyldtes en lav prisantydning for en slik eiendom. 38 tegnet seg som interessenter. Fem kom på visning, en lokal, de andre fra andre deler av fylket og Trøndelag.

Jakubczyk var den eneste som la inn bud.

Men det handler ikke bare om kjøpesum for Sagtrøa.

Da økonomi- og planutvalget i Sunndal valgte å gi rådmannen fullmakt til å forestå salget av Sagtrøa gjennom megler på det åpne markedet, la de inn en forutsetning om at framtidig eier «så vidt mulig skal drifte eiendommen i samsvar med relevante deler av Stiftelsen Sagtrøas opprinnelige formål. Den kulturhistoriske verdien som Sagtrøa representerer skal så vidt mulig ivaretas gjennom å vedlikeholde og bevare bygninger og tun».

Rådmann Randi Dyrnes opplyser til Driva at hun skal møte kjøperen kommende tirsdag. Da skal kontrakten diskuteres. På spørsmål om hvor hardt hun kommer til å holde på forutsetningen satt av politikerne om drift av Sagtrøa, svarer hun at hun må forholde seg til vedtaket, og at det foreløpig er vanskelig å si noe mer.

Verdiene overført kommunen

Stiftelsen Sagtrøa Bygdetun ble etablert på 90-tallet av privatpersoner, næringsdrivende og organisasjoner. Selskapet ble avviklet etter en lengre prosess i fjor, og det ble bestemt at verdiene i stiftelsen skulle overføres til Sunndal kommune på det vilkår at Sagtrøa bygdetuns formål, så vidt mulig, videreføres.

Formålet med stiftelsen var å gjenreise og bevare eldre tømmerbygninger som grunnlag for et bygdetun med aktivitets- og opplevelsestilbud på Gjøra.

Driva har tidligere skrevet om grunneier og næringsdrivende i området, Endre Nisja, som har vært svært frustrert over salget av Sagtrøa. Han frykter at verdiene som er skapt gjennom utallige dugnadstimer skal være tapt. «I verste fall ser vi for oss at noen vil kjøpe Sagtrøa til privat bruk. Eller kanskje at pengesterke kjøpere ser verdien i bygningene og flytter dem til en solrik plass i nærheten av skibakkene på Oppdal», sa han til Driva da politikerne hadde fattet sitt vedtak i fjor høst.

Folk med tett tilknytning til Sagtrøa har gjennom et selskap under stiftelse vært i kontakt med kommunen med ønske om å «ta tilbake» eiendommen, renovere bygningsmassen og komme i gang med aktiviteter på stedet så snart som mulig, i samsvar med intensjonene til den opprinnelige stiftelsen. De har tidligere antydet en sum som tilsvarer det kommunen har hatt av utgifter med anlegget på Gjøra de siste åra, anslått til rundt 350.000 kroner.

Men selskapet la aldri inn bud på eiendommen.

– Vi så ganske raskt at å kjøpe anlegget for en større sum ville være uforsvarlig, med tanke på kostnadene med å ta igjen etterslepet på vedlikehold. Med vår økonomi hadde vi måttet bruke hver krone til bygningene – og da vil det ikke være riktig å bruke pengene til å fylle opp kommunekassa!, sier Nisja.

– Sunndal kommune satt med nøkkelen for å få til en lokal løsning, men valgte enkleste veg og satte, med henvisning til reglementet for kommunale kjøp og salg, bort oppdraget til eiendomsmegler.

Selger dugnadsinnsats

Nisja holder fast ved at han er sterkt imot hele salgsprosessen. Han minner om at Sagtrøa har vært et kulturvernprosjekt, et nærmiljøtiltak, og nærings- og bygdeutvikling som det er brukt vel to millioner kroner på. Dette er både midler fra det offentlige og fra private.

– Hundrevis av timer med dugnadsinnsats. Bygninger som er gitt i gave, med håp om aktiviteter og arbeidsplasser i bygda. Dette velger altså kommunen å sette en strek over, og selge for 500.000 kroner til en bedrift, sier Nisja. Han kommer med et generelt hjertesukk om at prosjekter som settes i gang med tanke på næringsutvikling og styrking av lokalsamfunn ser ut til å bli avviklet så snart det butter litt imot.

– Nye prosjekter dras i gang mens andre ikke får den oppfølgingen som trengs, og blir en døgnflue, sier han.

Grunneieren på Nisja var før helga i kontakt med sin advokat, for å utforme en oppsummering av hele saka for kommunen. Han sier han er opptatt av å forsikre seg om at kjøper er informert om alle sider ved saka.